Хрватска помаже Хрватима у БиХ са 6,5 милиона КМ

Агенције
Хрватска помаже Хрватима у БиХ са 6,5 милиона КМ

Загреб - За пројекте и програме од интереса за Хрвате у БиХ ове ће године из хрватског буџета бити издвојено 25,8 милиона куна (више од 6,5 милиона КМ), што је 1,8 милион куна више него лани, најављено је на сједници хрватске владе која је основала комисију за координацију и финансирање културних, образовних, научних, здравствених и осталих програма и пројеката од интереса за хрватски народ у БиХ у 2019.

- Брига о Хрватима у БиХ као једнакоправном и конститутивном народу, одговорна политика према БиХ као сусједној, пријатељској и сувереној држави огледа се и кроз подршку програмима и пројектима од интереса за хрватски народ - истакао је државни секретар Централне државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске Звонко Милас.

У ту је сврху, нагласио је, у буџету за ову годину издвојено 25,8 милиона куна што је повећање од 7,5 одсто,

Хрватски премијер Андреј Пленковић додао је да се пројектима и програмима који ће се финансирати из буџета помаже заштити идентитета Хрвата у БиХ као равноправног и конститутивног народа. Комисија ће размотрити све програме и пројекте пристигле на јавни тендер те Влади поднијети приједлог на основу којег ће она донијети одлуку о расподјели средстава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана