Говедарица усамљен у преговорима

Дарко Момић
Говедарица усамљен у преговорима

Бањалука - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица једини је члан петочлане делегације ове странке за преговоре са СНСД-ом, који је донедавно категорично био против разговора и било какве сарадње са странком Милорада Додика.

Према тврдњама извора “Гласа Српске” из врха ове странке који је упућен у дешавања на сједници Предсједништва СДС-а, одржаној почетком ове седмице у Источном Сарајеву, чланови предсједништва су прво једногласно одбацили Говедаричин приједлог да на разговоре са СНСД-ом иде трочлана делегација у којој би, поред њега, били Младен Босић и Мирко Шаровић, а потом изабрали нову петочлану делегацију.

- Приједлог да Босић буде у делегацији је био потпуно сулуд јер је он најгласније био против било каквих разговора са СНСД-ом. Он је јавно говорио да ни по цијену српског јединства не треба преговарати са Додиком, а Говедарица га је предложио за члана делегације. Већина чланова предсједништва се успротивила томе, након чега се повукао и сам Босић - објашњава наш извор.

Он каже да је послије тога једногласно изабрана петочлана делегација у којој су, поред Говедарице, још и предсједник Главног одбора Милан Миличевић, потпредсједник ГО Мирко Шаровић, потпредсједник странке Мићо Мићић и члан Главног одбора и шеф источносарајевског СДС-а Дарко Бабаљ.

- Вукота Говедарица је практично једини који је у првим постизборним данима категорично био против било каквих разговора са СНСД-ом и Милорадом Додиком, док су остали били много мекшег става и нису одбацивали могућност за разговоре, посебно Мићо Мићић, који је отворено предлагао да иду у преговоре са СНСД-ом - тврди наш саговорник.

Према његовим ријечима, овакав састав делегације показује да је Вукота Говедарица претрпио тихи пораз од унутарстраначке струје која је заговарала сарадњу са СНСД-ом, а додатна потврда је састав Комисије за спровођење редовних унутарстраначких избора.

- Предсједништво је изабрало комисију коју чини по један члан из сваке изборне јединице, односно из сваког регионалног одбора, осим из прве изборне јединице, гдје тек треба да буде изабран између Озрена Бурсаћа из Козарске Дубице и Младена Шумара из Новог Града, али највјероватније ће бити изабран Бурсаћ. Остали чланови су Немања Васић из “двојке”, Младен Кајкут из “тројке”, Лазо Марић из изборне јединице четири, Милан Миличевић из “петице”, који ће вјероватно бити и предсједник комисије, затим Предраг Јовић из семберске изборне јединице, Раде Стевановић из “седмице”, Маринко Божовић из сарајевско-романијске регије и Боро Нинковић из Требиња - тврди наш саговорник.

Он увјерава да је већина чланова комисије за разговоре са СНСД-ом, поготово на нивоу БиХ, али и на нивоу РС.

Ванредна скупштина

 

Унутарстраначки противници лидера СДС-а Вукоте Говедарице не одустају од сазивања ванредне Скупштине СДС-а на којој ће поново тражити оставку комплетног руководства.

Према сазнањима нашег листа, ти захтјеви ће се поново јавити након локалних избора у Добоју и Требињу, а посебно ће оснажити у случају катастрофалног изборног резултата у Добоју, гдје је кандидат СДС-а однедавни члан ове странке Небојша Шајиновић, који против себе има комплетну инфраструктуру некадашњег добојског СДС-а, предвођеног Обреном Петровићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана