Говедарица: Одбачене жалбе и распуштен Градски одбор СДС-а у Добоју

Срна
Говедарица: Одбачене жалбе и распуштен Градски одбор СДС-а у Добоју

Источно Сарајево - Главни одбор СДС-а одбацио је жалбе искључених чланова Обрена Петровића, Костадина Васића и Уроша Војиновића, из чланства је искључио Небојшу Марића и Данијела Јошића и распустио је Градски одбор СДС-а у Добоју, рекао је лидер странке Вукота Говедарица.

Говедарица је рекао да нема коалиције са СНСД-ом, те да СДС неће бити члан нове Владе Републике Српске и нити ће јој дати подршку.

Он је истакао да СДС у Народну скупштину Републике Српске улази са својим посланицима као опозициона политичка организација.

Говедарица је нагласио да високи функционери СДС-а у јавности могу износити искључиво ставови странке и да се морају поштовати страначки органи и одлуке, као и да Главни одбор дефинише било какву врсту коалиционе сарадње са осталим политичким организацијама.

"Главни одбор је дао подршку мени и руководству да оптимално политички позиционирамо СДС у складу са нашим статутарним нормама, програмом, односно платформом о постизборном дјеловању коју смо усвојили данас на сједници. Хвала на овом виду сарадње, подршци и повјерењу", рекао је Говедарица након сједнице Главног одбора у Источном Сарајеву.

Говедарица је рекао да у наредном периоду требало да буде формирана комисија за одржавање унутрастраначких избора и да би до априла требало да буде изабран нови предсједник странке.

"Ми ћемо до 10. децембра имати формирану комисију за спровођење унутарстраначких избора и вјерујем да негдје до априла можемо да дођемо до избора новог руководства, односно новог предсједника СДС-а", рекао је Говедарица.

Лидер СДС-а је додао да је сада јасна позиција Добоја, те да ће у наредном периоду обавити додатне консултације и да ће СДС тражити оптимално рјешење како и на који начин да превазиђе евидентну кризу у тој градској организацији.

"Градска организација Добој је данас одлуком ГО СДС-а распуштена и уједно су стављени ван снаге закључци који су донесени 1. новембра на Скупштини Градске организације Добој", рекао је Говедарица.

Када је ријеч о дјеловању на нивоу БиХ, Говедарица је рекао да ће СДС на бази политичке платформе, која је усвојена данас, разговарати са свим политичким субјектима из Републике Српске и видјети шта је то што је најбоље за Српску.

Говедарица је нагласио да ће анализа изборних резултата СДС-а бити предмет расправе неких будућих сједница Главног одбора, гдје ће се говорити и о одговорности предсједника и потпредсједника странке, али и предсједника градских и општинских организација.

Он је рекао да ће се провјерити валидност 137 потписа које је доставио потпредсједник СДС-а Милован Бјелица, којим је затражио сазивање Скупштине СДС-а, додајући да тај број није довољан, али да ће јавност о томе бити информисана.

Говедарица је рекао да он лично није добио писмо од Бјелице, које је објављено данас, нити је оно прочитано на сједници Главног одбора.

Сједницу Главног одбора вечерас су напустили потпредсједници странке Милован Бјелица и Мићо Мићић.

Након што је напустио сједницу, Бјелица је рекао новинарима да је потребна смјена комплетног руководства СДС-а и да је на данашњој сједници Главног одбора затражио да у наредних десет дана буде одржана Скупштина странке на којој би био одређен дневни ред.

У писму члановима Главног одбора СДС-а, које је у посједу АТВ-а, Бјелица је оцијенио да све оно што сада ради предсједник СДС-а подсјећа на вријеме у коме је ова странка проживљавала голготу под утицајем одлука високог представника, те да је Говедарица искључио из странке неколико високопозиционираних чланова у нелегалном и нелегитимном поступку одузимања и ограничавања људских права и основних слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана