Двије трећине студената против уласка у ЕУ

Дарко Момић
Двије трећине студената против уласка у ЕУ

Бањалука - Више од половине студената јавних универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву не вјерује ниједној институцији у Републици Српској, а чак двије трећине се противи интеграцији БиХ у Европску унију, показало је истраживање политичких оријентација које су међу својим колегама на оба јавна универзитета спровели студенти бањалучког Факултета политичких наука Синиша Симикић и Љубинко Јовић.

Поред тога, истраживање које је спроведено од 2. априла до 2. маја на узорку од 230 студената, од чега је 60 одсто припадница њежнијег пола, показало је да је политички активно 37 одсто студената, од чега више од половине као чланови политичких партија, а 29 одсто у сектору цивилног друштва, а остали на неки трећи начин.

Професор овог факултета Ђорђе Вуковић, под чијим је менторством рађено истраживање, каже да се једина права политичка аналитика заснива на оваквом испитивању политичких оријентација.

- С обзиром на то да смо у овом истраживању ставили акценат на младе од којих се највише очекује, добили смо поражавајуће резултате јер имамо катастрофалан ниво повјерења у институције. Ако свједочимо томе да млади људи немају готово никакво повјерење у политичке институције и у политичке вриједности и ако су им толико ниско изражени нивои самопоуздања и спремност на грађански активизам, онда добијамо одговор на питање зашто је омладина прилично изгубљена и дезоријентисана и зашто не даје онај потенцијал који се од ње очекује - каже Вуковић.

Према његовим ријечима, истраживање је потврдило да живимо у друштву које има демократске институције, али нема демократску политичку културу.

- Резултати истраживања показују висок ниво ауторитарне политичке културе и неизграђене политичке свијести, елемената парохијализма и подаништва и имамо разлога да будемо забринути за будућност с оваквим односом према вертикалној и хоризонталној идентификацији њених нараштаја - каже Вуковић.

Студент треће године овог факултета и један од аутора истраживања, Славиша Симикић, каже да је интересантан податак да око 60 одсто студената сматра да је могућ суживот између конститутивних народа у БиХ, као и да 31 одсто сматра да ће се БиХ распасти, а 48 одсто да ће опстати, али уз промјене политичког уређења.

- Студенти не вјерују ниједној политичкој институцији, дакле ни предсједнику, ни Влади, ни парламенту и јако је забрињавајуће ако имате младе, академски образоване људе који не вјерују у рад својих институција. Исти ти млади људи су рекли да највише вјерују цркви, иако није политичка институција, али је кроз историју играла значајну улогу у животу српског народа - каже Симикић.

Антифашизам

 

Студент треће године бањалучког ФПН-а и један од аутора истраживања, Љубинко Јовић, каже да је податак да 65 одсто студената не подржава интеграције БиХ у ЕУ интересантан и зато што све политичке партије у својим програмима заговарају улазак у Европску унију.

- То је резултат недовољне информисаности младих о томе шта је заправо ЕУ, али и неких лоших слика које долазе из појединих чланица ЕУ, прије свега из Хрватске. То најбоље показује податак из истраживања по којем 52 одсто студената сматра да чланице не његују антифашистичке вриједности - каже Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана