Душко Перовић, шеф Представништва РС у Москви за “Глас Српске”: Радимо све да доведемо Лаврова у Бањалуку

Дарко Момић
Душко Перовић, шеф Представништва РС у Москви за “Глас Српске”: Радимо све да доведемо Лаврова у Бањалуку

Бањалука - Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић потврдио је за “Глас Српске” да се воде озбиљни преговори о доласку руског министра спољних послова Сергеја Лаврова у Бањалуку.

Перовић каже да се нада да ће преговори уродити плодом и истиче да се најискреније нада да ће шеф руске дипломатије посјетити град на Врбасу.

- Ми чинимо све да Лавров дође у Бањалуку и заиста  вјерујемо да ће наш труд на крају дати резултат. Немамо још званичну потврду, али до краја овог мјесеца би требало све да се зна - каже Перовић.

Према ранијим најавама, руски шеф дипломатије почетком септембра би требало да дође у Бањалуку, а повод је полагање камена темељца за изградњу руско-српског културног центра у оквиру којег ће бити изграђена црква у руском стилу.

Полагање камена темељца првобитно је било планирано за 17. јул, када је обиљежавана стогодишњица убиства руске царске династије Романов, али је одгођено управо зато што се нису могле одазвати неке званице из Москве.

- У том периоду је у Русији био низ манифестација којима је обиљежавана стогодишњица убиства свете династије, због чега је код нас пролонгирано свечано полагање камена темељца. Планирано је да то буде почетком септембра, али не могу да вам кажем ко ће бити од високих руских званичника. Знам да се преко институција Српске покушава довести Сергеј Лавров - рекао је за “Глас Српске” један од чланова грађевинског одбора за изградњу овог комплекса.

Душко Перовић је раније прецизирао да ће у оквиру руско-српског центра бити и школа у којој ће се изучавати језик и историја.

- Колико сам обавијештен, радиће руски свештеник и биће служба на руском језику. Архитектонске пројекте ћемо добити од Руске православне цркве пошто она има свој инжењерски биро, а црква ће бити изграђена у руском стилу - додао је Перовић, оцијенивши да између Русије и Српске постоји добра културна сарадња.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је недавно за руске медије на питање како напредује руско-српски православни центар у Бањалуци да су све припреме урађене и да ће 17. септембра бити положен камен темељац.

Додик је још тада рекао да очекује да ће том важном догађају присуствовати министар Лавров и да ће то бити озбиљна прилика да дају подстицај градњи тог пројекта.

- Влада Републике Српске је одобрила три милиона марака, приватни власници земље су донирали земљиште за изградњу тог центра, ријешени су проблеми комуналног прилагођавања. Вјерујемо у брзу изградњу и да ће то бити један импозантан објекат који ће показати и пријатељство и љубав два народа -  рекао је Додик.

Он је раније најавио да намјерава да позове и првог човјека Русије Владимира Путина у Српску, али та опција је тренутно доста мање реална од могућности да у Српску дође руски шеф дипломатије.

Трговински дом

Душко Перовић недавно је рекао да је у септембру планирано отварање трговинског дома Републике Српске у Санкт Петербургу у којем ће привредници из Српске презентовати своје производе и преговарати са руским партнерима.

Градске власти Санкт Петербурга већ су обезбиједиле локацију на којој ће бити отворен трговински дом.

- Ми од Санкт Петербурга добијамо зграду без икакве накнаде, али морамо да је реновирамо. У питању су мањи унутрашњи радови - рекао је Перовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана