Додик позвао привреднике да посјете Српску ради јачања сарадње

Срна
Додик позвао привреднике да посјете Српску ради јачања сарадње

Будимпешта - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је представнике Самоуправе Срба у Мађарској, угледне бизнисмене, привреднике, културне раднике, новинаре да посјете Бањалуку, наводећи да тада могу креирати план како да се заједничо раде.

“Нама је веома важно да наша заједница овдје функционише. Видим да сте веома организовани, захваљујући Мађарској која је широм отворила врата за сарадњу. Добра сарадња Мађарске са Србијом, а тиме и са Републиком Српском утиче на побољшање статуса наше заједнице у Мађарској. Све то даје оптимизам да се радујемо будућим сусретима и пословима”, нагласио је Додик.

Он је изразио спремност за блиску сарадњу како би сагледали могућности јачања досадашњих веза у области економије, културе, вјерског повезивања...

“Из Српске ћемо обезбиједити неколико стипендија за ученике који ће овдје похађати гимназију и то ће нас приближити. Постоји низ других могућности за сарадњу, не само културно и вјерско повезивање, већ и кроз бизнис и привредну сарадњу. Српска је интересантно подручје за бизнис и много страних компанија је присутно у њој”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, у Српској су стабилне институције власти и у пуном капацитету функционишу Влада и парламент.

“То је веома важно јер у другом дијелу БиХ ништа не функционише. Имали смо изборе у октобру прошле године и већ у децембру у Српској је формирана власт. Влада има подршку двије трећине посланика у парламенту и једна је од настабилнијих институција на Балкану”, каже Додик.

Додик је подсјетио да БиХ функционише у оквиру Дејтонског споразума, али и подсјетио да је тај споразум међународна заједница значајно измијенила одлукама високог представника, иако он за то није био надлежан.

“Пуком силом и моћи дијела међународне заједнице сада на нивоу БиХ имамо Суд и Тужилаштво, иако БиХ у Уставу нема надлежности за њих. Тадашњи високи представник Волфганг Петрич је наметнуо закон и силом су обезбиједили да то функционише. Потом су дали и први новац за функционисање тих институција и то су постала мјеста репресије за политичке неистомишљенике и оне се показују као мјесто за политичке обрачуне”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су тадашње власти у Српској под великим притиском наводно пристале да буде укинута Војска Републике Српске и формиране Оружане снаге БиХ, које Срби не доживљавају као своје.

“Али, све у свему најважније је да функционише мир”, закључио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је започео тродневну посјету Мађарској. Он је синоћ разговарао са представницима Самоуправе Срба у Мађарској, који су га упознали о положају Срба у тој земљи и том приликом нагласили да остварује висок степен права и слобода.

Додик се састао и са државним секретаром за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске Миклошом Шолтесом, а потом је присуствовао и гала концерту Културно-умјетничког друштва “Табан” који је одржан у позоришту ВИГ у Будимпешти.

Српски члан Предсједништва БиХ јутрос је посјетио Српску православну цркву Светог Ђорђа у Будимпешти, гдје је присуствовао литургији заједно са амбасадором БиХ у Мађарској Биљаном Гутић Бјелица и амбасадор Мађарске у БиХ Кристијаном Пошом.

Касније данас српски члан Предсједништва БиХ састаће се са епископом будимским Лукијаном, а потом је планиран обилазак Сент Андреје, Српске православне цркве и Српског музеја Будимске епархије.

Додик ће се сутра састати са премијером Мађарске Виктором Орбаном са којим ће, како је најавио, разговарати о привредној сарадњи.

Након радног ручка планирана је заједничка конференција за новинаре Орбана и Додика, најављено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана