Додик: Приоритет - одлазак Валентина Инцка

Срна
Додик: Приоритет - одлазак Валентина Инцка
Додик: Приоритет - одлазак Валентина Инцка

Бањалука - Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће му приоритет бити одлазак високог представника Валентина Инцка јер је мешетар који је говорио неистине и неоправдано клеветао Српску на сједници Савјета безбједности УН.

"Да ли ћу успјети, не знам. Инцко не може да буде партнер за разговоре, а поготово јер је упоредио Српску са Хитлеровим режимом, што сам и раније рекао. С њим се нећу састајати док се не извини Републици Српској", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.


Он је истакао да ће као члан Предсједништва БиХ учинити све да објасни шта су радили високи представници у БиХ који су наметнули 560 одлука са законском снагом и тиме креирали нови систем у БиХ.

"Они су безобразници који су довели до тога да криве унутрашње односе у БиХ, а креирали су потпуно нови систем. Инцко може да буде лицемјеран када оде у Савјет безбједности УН и различите догађаје у Српској оквалификује као највећи проблем, а није нашао за сходно да каже да је правосудни систем креирао високи представник и да тај систем не функционише", додао је Додик.

Он је напоменуо да Инцко сада говори о употреби бонских овлашћења.

"Нека их употријеби, па да видимо ко ће их овдје прихватити. Позивам све људе у БиХ да одбију мјере високог представника јер нису направили систем који функционише. БиХ се заглавила у проблеме зато што су наметнуте одлуке и зато морамо сјести и позивам колеге у Предсједништву БиХ и партнере на нивоу БиХ да отворимо свако питање и видимо шта је најбоље рјешење. Уколико то не урадимо неће бити користи за Србе, Бошњаке и Хрвате", сматра Додик.

Он тврди да је корупција на нивоу БиХ ужасна, а посебно у Комисији за жалбе.

"Важније је да имате члана ове комисије, него да имате било какву функцију. Не тражим да се ово прилагоди мени, него свим људима у БиХ. Треба укинути и Закон о јавним набавкама и донијети закон који је најбољи у европским земљама. Имамо много посла и ту не видим никакву интервенцију међународног представника, а неистине које је Инцко изнио у Савјету безбједности мораћемо јавно да рашчистимо", рекао је Додик.

Он је поновио да на ниво БиХ иде да заступа Републику Српску. "Било би добро да на нивоу БиХ буде постигнут договор о много чему, али то никада неће бити на штету Републике Српске", поручио је Додик.

Реципроцитет у обиљежавању празника

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће дио нове политике бити и да представници Српске иду на обиљежавање националних празника земаља чији амбасадори буду долазили на Дан Републике - 9. јануар.
"Оно што је рекао амбасадор Аустрије у БиХ Мартин Памер да му нико не долази на пријеме, па јасно је да нећемо отићи. Увешћемо праксу да они који буду дошли на Дан Републике, наши представници ће ићи на њихове националне празнике", рекао је новинарима Додик.

Он каже да ће бити успостављен овакав реципроцитет.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана