Додик: Посланици учинили више за правду него све правосудне институције

Срна
Додик: Посланици учинили више за правду него све правосудне институције
Додик: Посланици учинили више за правду него све правосудне институције

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је стављањем ван снаге спорног Извјештаја о Сребреници из 2004. године, Народна скупштина Републике Српске на врло одговоран начин завршила рад у овом сазиву.

“Као предсједник Републике изражавам задовољство чињеницом да је одговорност према Српској и нашем народу јуче била изнад ситно партијских интереса. Како смо ми имали историјску дистанцу да сагледамо околности, актере и мањкавости из извјештаја о Сребреници из 2004. године, тако ће и ова посљедња сједница Народне скупштине у овом сазиву бити предмет анализе неких генерација политичара који ће доћи послије нас, а који неће имати хипотеку какву смо ми имали 14 година, због спорног извјештаја”, истакао је Додик.

Предсједник Републике оцијенио је да су народни посланици јуче учинили више за правду од свих правосудних институција заједно до сада, јер је било очигледно да се страдања у Сребреници, па и парвосудни процеси, везују само за један народ.

“Ми јуче нисмо гласали против било кога, нисмо умањили ничију жртву, патњу или бол. Ми смо само као одговорни људи рекли истину, а она каже да је на том подручју почињен један од највећих зчочина над Србима у протеклом рату. Изражавам дубоко увјерење да ће бити разума и спремности код свих да се кроз једну међународну комисију сазна пуна и права истина о страдању и Срба и Бошњака и свих других у том крају од 1992. до 1995. Тек тада бисмо са сигурношћу могли говорити о правом помирењу”, констатовао је Додик.

Он је нагласио да је одлука Народне скупштине Републике Српске порука и међународној заједници како завршавају пројекти који се доносе притиском и без чињеница.

“Кад-тад ће све једна противправна и противуставна одлука коју су наметали странци овдје доживјети судбину извјештаја о Сребреници! За то се борим свих година свог мандата, за то ћу се борити и у наставку свог политичког дјеловања”, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је јуче одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, те затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана