Додик: Одбио сам да се на граници према Србији и Црној Гори распореде Оружане снаге БиХ

Срна
Додик: Одбио сам да се на граници према Србији и Црној Гори распореде Оружане снаге БиХ
Додик: Одбио сам да се на граници према Србији и Црној Гори распореде Оружане снаге БиХ

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да на данашњој хитној сједници Предсједништва, која је била посвећена мигрантској кризи, није донесена “било каква одлука”.

Додик је новинарима након сједнице рекао да је одбио захтјев да се на граници према Србији и Црној Гори распореде Оружане снаге БиХ, јер то није надлежност војске.

“Ја не могу да прихватим да се војска распоређује према граници ка Србији и Црној Гори”, нагласио је Додик и додао да није подржао ни одлуку за распоређивање Фронтекса (Агенције за заштиту граница ЕУ), оцијенивши да би то значило само још “тврђу” границу према Хрватској.

Према његовим ријечима, радило би се о једној мазохистичкој одлуци која би само повећала проблеме кризе. “Прегласан сам у погледу Фронтекса и процудура говори да ће се то вратити на редовне сједнице”, појаснио је Додик.

Он је додао да је одбио и закључак о распоређивању центара за смјештај миграната по цијелој БиХ, који је предложио бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић.

“На простору Републике Српске неће се правити мигрантски центри јер Република Српска не треба да буде колатерална прича у том погледу”, нагласио је предједавајући Предсједништва, закључивши да је проблем с мигрантима “сервиран” нижим нивоима власти.

Додик је рекао да се може урадити оперативни план спречавања уласка илегалних миграната у БиХ ако постоји политичка воља за то.

“Гранична полиција, у сарадњи са федералном и кантоналним полицијама, у зони своје одговоености, треба да направе оперативни план ангажовања ради спречавања нелегалног уласка у БиХ”, рекао је Додик новинарима, након ванредне сједнице Предсједништва БиХ у Сарајеву.

Он је нагласио да, тамо гдје је граница БиХ на територији Републике Српске, Гранична полиција БиХ и Министарство унутрашњих послова Републике Српске треба да сачине заједнички план спречавања уласка у земљу.

“БиХ није на граници урадила свој посао и сада је сервирала нижим нивоима власти тај проблем, који је примарно безбједносни и социјални”, истакао је Додик, нагласивши да је Савјет министара у техничком мандату није ништа урадио по питању мигранске кризе, поготово онда када је кренуо тај талас, тако да је сада непотребно тражити од тог тијела да се ангажује на рјешавању.

Према ријечима Додика, баук у вези са мигрантима је оправдан, јер гдје год се појаве мигранти, ту се дешава насиље над локалним становништвом и њиховом имовином.

Предсједавајући Предсједништва сматра да би, тамо гдје су мигранти стационирани, требало да постоје ригорозне мјере понашања, али наглашава да то није у надлежности Предсједништва, већ нижих нивоа власти.

Када је ријеч о примјени споразума и распоређивању Фронтекса на граници БиХ и Хрватске, Додик је рекао да ће се та тачка наћи на дневном реду редовне сједнице Предсједништва, те најавио да ће уложити витални национални интерес.

“То значи да ће о том питању одлучивати посланици Народне скупштине Републике Српске”, појаснио је Додик.

Говорећи о односима БиХ и Хрватске, Додик је рекао да ће инсистирати да се ријеше имовински односи двије земље, првенствено када је ријеч о имовини предузећа и из Републике Српске и из Федерације БиХ.

“Неприхватљиво је са становишта било кога у БиХ да се Хрватска са имовином предузећа из оба ентитета понаша на овај начин”, остакао је Додик и подсјетио да су хрватска предузећа која су имала своју имовину у БиХ, ријешила тај проблем.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана