Додик: Хистерија због Дана Републике потврђује да је опстанак БиХ упитан

Срна
Додик: Хистерија због Дана Републике потврђује да је опстанак БиХ упитан

​Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да хистерија у Федерацији БиХ, која је покренута поводом обиљежавања Дана Републике Српске, потврђује да је БиХ далеко од унутрашњег договора и да је њен опстанак једнако упитан данас као и 1992. године када је Алија Изетбеговић жртвовао мир за БиХ.

“Ни 1992. године муслимани-Бошњаци нису били спремни да прихвате да овдје живе и други народи, који полажу једнако право на земљу у којој су рођени и на којој вјековима живе. Данас, 27 година касније, и даље не прихватају ту чињеницу, само што, умјесто оружјем, медијском и политичком хајком покушавају да, првенстено Србима, кажу да немају право да славе дан када је настала Република Српска”, рекао је Додик за Срну.

Он је оцијенио да је сада више него јасно да БиХ без међународног туторства не може да преживи, али да се и том туторству назире крај.

“И умјесто да се одлуче на дијалог и политику могућег, бошњачки политичари бирају хистерију која ће се само њима обити о главу. Онога дана када су оспорили 9. јануар као Дан Републике Српске пред Уставним судом, они су покушали да оспоре наше право на постојање, које нам чак гарантује и мировни споразум на којем је и настала данашња БиХ”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, иако сви добро знају да је нови Закон о празницима усаглашен са Уставом БиХ, и медији и политичари и квазианалитичари у ФБиХ утркивали су се да обману и своју и међународну јавност да је у питању неуставан празник.

Додик је рекао да је новина у тој хистерији и покушај дисциплиновања и другог од три конститутивна народа, хрватског, спорећи им право да присуствују свечаностима организованим поводом Дана Републике Српске, чиме политичко Сарајево покушава да поручи да су избором Жељка Комшића за хрватског члана Предсједиштва добили “ауторска права” над Хрватима.

“Све што гледамо и слушамо посљедњих дана из ФБиХ нам говори да се тамо систематски његује јавност која не прихвата реалност, односно Републику Српску, што аутоматски у Српској производи јавност која не прихвата БиХ”, истакао је Додик.

Он је додао да медијски линч оних које су смјели да линчују, а дошли су у Бањалуку 9. јануара, није ништа друго до покушај застрашивања и изолације Српске, коју је након 27 година постојања тешко изоловати.

“Видјели смо како је на стуб срама стављен амбасадор Хрватске, но то моћно Сарајево ни сличне поруке није смјело да упути амбасадорима Русије или Србије, који су такође били на обиљежавању Дана Републике. Све то говори да политичко Сарајево не напушта политику аутизма, која нас све враћа на почетак, на унитаристичке амбиције Бошњака према БиХ”, закључио је Додик.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана