Дамјановић: Срби неће дозволити прекрајање историје

Срна
Дамјановић: Срби неће дозволити прекрајање историје

Дрвар - Потпредсједник Скупштине Ливањског кантона Драгана Дамјановић оцијенила је као прекрајање историје иницијативу кантоналног одбора ХДЗ-а Ливно за обиљежавање 24 године од, како су навели, ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара, и поручила да Срби у Дрвару то неће дозволити.

“Данас, након скоро 24 године од тешког прогона српског становништва са вјековних огњишта свједоци смо да, умјесто суживота и налажења позитивних идеја за бољи живот свих грађана Ливањског кантона, имамо, нажалост, на дјелу још један покушај прекрајања и мијењања историје и поновно подсјећање шта се заиста десило те 1995. године”, рекла је Срни Дамјановићева која је и делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/.

Она каже да је овај покушај прекрајања историје поновно распиривање ратних варница и додаје да неће донијети добро ни Србима повратницима у Ливањски кантон, ни Хрватима који су дошли у овај кантон из других крајева БиХ.

“Чињеница је да данас, скоро четврт вијека од завршетка рата, Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово изгледају као да је рат тек завршен. То јасно говори о томе колико је ХДЗ-у као владајућој странци у овом кантону стало до повратничких општина са већинским српским становништвом”, додаје Дамјановићева.

Према њеним ријечима, похвално би било да челниици владајуће странке посјете ове општине с циљем стварања бољих услова за живот и отварања радних мјеста, а не са иницијативом за обиљежавање етничког чишћења српског становништва са ових простора.

Дамјановићева истиче да ће СНСД јасно заузети став када је ријеч о овом питању и да ће се борити да се не износе лажне чињенице којима се прекраја дуга историја овог српског града.

Она је подсјетила да су општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово 1995. године територијално припадале Републици Српској, а не такозваној Херцегбосанској жупанији која ни данас није уставна.

Дамјановићева изражава жаљење што су ове општине након Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ.

Ливањски медији објавили су да је на 10. Изборној скупштини Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно усвојена иницијатива за обиљежавање 24 године од “ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара”.

У тексту се наводи да је приједлог да се ова годишњица обиљежи уз војне почасти и присуство високих званичника, и то у Босанском Грахову 28. јула, у Гламочу 29. јула и у Дрвару 13. септембра, што ће бити централни скуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана