“Бесмртни пук” 9. маја у Београду

Глас Српске
“Бесмртни пук” 9. маја у Београду
“Бесмртни пук” 9. маја у Београду

Београд - На празник Дан побједе у Другом свјетском рату, 9. маја, у Београду ће четврти пут бити одржана интернационална народна манифестација “Бесмртни пук”, саопштио је Организациони одбор манифестације “Бесмртни пук у Србији”.

Свечани марш “Бесмртног пука” почеће у 17.00 часова испред Спомен-парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром краља Александра, све до Скупштине града Београда, испред које ће бити одржан свечани концерт на којем ће наступити познати вокални и драмски умјетници из Србије и Русије.

Организатори су саопштили да овом манифестацијом желе да укажу дужно поштовање према српским херојима из Првог и Другог свјетског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године.

“Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Имамо дужност да чувамо нашу историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од оних који су се током ратних сукоба борили на страни агресора”, навели су организатори.

Покрет “Бесмртни пук” настао је у Русији, а формално се за годину почетка ове манифестације узима 2011, када је улицама руског града Томска марширало 5.000 људи носећи портрете предака страдалих у отаџбинском рату.

За само неколико година покрет је порастао на више од 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од милион грађана, са предсједником Русије Владимиром Путином на челу.

Прошле године манифестација је одржана и у око 40 земаља широм свијета, укључујући САД, Њемачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе гдје је “Бесмртни пук” марширао у више градова.

Прошлогодишњи “Бесмртни пук” у Београду био је један од најбројнијих у читавом свијету изван територије бившег Совјетског Савеза.

У Србији на организацији ове манифестације заједнички ради више српских фондација и медијских кућа, које су подржали град Београд и Руски дом у Београду, а које су привржене очувању сјуећања на све жртве положене у ратовима против агресора, како би данашња Европа живјела у миру и слободи.

Шетња у Београду биће одржана без било каквих политичких обиљежја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер, истакли су из Организационог одбора.

Организатори манифестације позвали су све грађане да понесу слике својих предада и придруже се свечаном маршу “Бесмртног пука” у Београду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана