Ајхорстова, Сатлер и Добран могући насљедници Вигемарка

Срна
Ајхорстова, Сатлер и Добран могући насљедници Вигемарка

Сарајево - Ангелина Ајхорст, Јохан Сатлер и Космин Добран за сада су најозбиљнији кандидати који би могли да замијене досадашњег шефа Мисије ЕУ у БиХ Ларс Гунара Вигемарка, пише “Дневни аваз”.

Према сазнањима “Аваза”, након обављних разговора, ранија листа од 15 кандидата за функцију шефа Мисије ЕУ у БиХ сужена је на три, евентуално на пет. Вигемарк је од 1. марта 2015. године на позицији шефа Мисије ЕУ у БиХ и, према правилима дипломатске службе ЕУ /ЕЕАС/, исцрпио је четворогодишњи амбасадорски мандат, али му је он продужен.

Када је ријеч о кандидатима на ову фукцију, “Аваз” напомиње да је Ајхорстова, поријеклом из Холандије, на позицији замјеника директора ЕЕАС-а за централну Азију, западну Европу, западни Балкан и Турску. У оквиру тренутне позиције задужена је и за дијалог Србије и Косова.

Сатлер је амбасадор Аустрије у Албанији, а три године водио је Одјељење за Балкан при аустријском Министарству спољних послова.

“Аваз” наводи да Сатлер има завидне референце, те да у прилог његовој кандидатури иде и то што су из Аустрије високи представник у БиХ и командант Еуфора.

Према писању овог листа, Добран добро познаје овдашње прилике будући да је из овог региона, те да је након напуштања румунске дипломатије приступио европским институцијама у којима је био на челу низа одјељења Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана