У Венецуели отворен руски војни центар за обуку

Срна
У Венецуели отворен руски војни центар за обуку
У Венецуели отворен руски војни центар за обуку

Москва - Русија је отворила центар за обуку у Венецуели како би помогла пилотима у тој земљи да лете на војним хеликоптерима руске производње, саопштила је компанија "Ростек".

"Ростек", руски државни конгломерат, саопштио је да је центар отворен прошле седмице, 28. марта, истог дана када је Бијела кућа упозорила Москву и друге земље које подржавају предсједника Венецуеле Николаса Мадура да не шаљу војнике и војну опрему, јер ће САД тај потез сматрати "директном пријетњом" за безбједност региона.

"Ростек" је саопштио да је нови центар за обуку, чија локација није објављена, успостављен уз помоћ руских стручњака, а његов главни задатак је обука венецуеланских пилота да лете руским борбеним хеликоптером "Ми-35М", као и руским војним транспортним хеликоптерима.

Центар је отворен према уговору са венецуеланском компанијом за производњу оружја ЦАВИМ. "Ростек" је саопштио да жели дубљу војну и техничку сарадњу са Министарством одбране Венецуеле ако је то могуће.

Русија, која је испоручила Венецуели борбене авионе, тенкове и противаздушне системе одбране, одбацила је критике САД због своје војне сарадње са Каракасом, рекавши да се Москва не мијеша у унутрашња питања Каракаса и не представља пријетњу регионалној стабилности.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана