Састали се Путин и Ким Џонг Ун

Агенције
Састали се Путин и Ким Џонг Ун
Састали се Путин и Ким Џонг Ун

Владивосток - Руски предсједник Владимир Путин и сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун састали су се на острву Руски недалеко од лучког града Владивостока и на свом првом самиту обећали су јачање веза између двије земље.

“Увјерен сам да ће ваша посјета Русији помоћи да боље схватимо начин на који можемо ријешити ситуацију на Корејском полуострву и шта Русија може да уради како би подржала позитиван процес”, рекао је Путин на почетку састанка са Кимом.

Путин је Киму честитао реизбор на функцију предсједавајућег Комисије за државна питања. Руски предсједник је подсјетио да су двије земље прошле године обиљежиле 70 година од установљавања дипломатских односа.

Сјевернокорејски лидер изразио је наду да ће састанак са руским предсједником бити користан у развоју односа између двије земље, које имају дуго пријатељство и историју.

Ким је захвалио Путину за организовање разговора и спремности руског предсједника да одвоји вријеме за њихов сусрет упркос свом густом распореду.

“Стање на Корејском полуострву је од великог значаја за цијелу међународну заједницу. Надам се да ће наши разговори бти важни за заједничку оцјену ситуације”, рекао је Ким на почетку сусрета, преноси Тасс.

Ким је, обраћајући се Путину, рекао да се нада и да ће данашњи састанак бити користан за продубљивање и развијање традиционално пријатељских односа двије земље.

Из Кремља је саопштено прије састанка да ће лидери разговарати о денуклеаризацији али се очекује да ће Ким тражити подршку од

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана