САД већ изгубиле трку за Арктик

Срна
САД већ изгубиле трку за Арктик

Њујорк - Америчка ледоломачка флота је у ужасном стању, а тренутно плове само два стара поларна ледоломца, преноси новинарка телевизије Ен-Би-Си њуз Сабрина Шанкман.

Ледоломци имају задатак да, између осталог, прикупљају научне податке, спасавају бродове који се заглаве у леду и елиминишу посљедице изливања нафте у најудаљенијим дијеловима Земље. Осим тога, они штите интересе САД изван поларног круга, с обзиром на то да топљење леда отвара нове могућности за трговање у региону.

Међутим, како телевизија наводи, један од ледоломаца „Поларна звијезда”, који је направљен прије 40 година, већ одавно је превазишао планирани животни вијек и стално се квари. Други ледоломац „Хили”, изграђен 2000. године, способан је да обавља само научну функцију.

Према најоптимистичнијим прорачунима, најкраћи период за који ће се на Арктику појавити нови амерички ледоломац је пет година, док Русија већ има 40 таквих бродова у том подручју. За то ће Американци морати да издвоје милијарде долара, али америчка влада умјесто тога издваја новац за изградњу зида на граници са Мексиком, истиче Ен-Би-Си.

Многи амерички стручњаци сматрају да Вашингтон већ одавно заостаје за Москвом у трци за Арктик, додаје се у извјештају. Једна је ствар када се ради о заглављеном броду, у том случају ће помоћи и друге државе, али је друга ствар ако противник покуша да нападне искључиво америчку економску зону или да крене са њима у војну трку.

„Ствар је у томе што су САД игнорисале Арктик. Изгубили смо будући главни морски пут између Азије и Европе. Контролу над океаном ћемо уступити Русији и Кини”, изјавио је Џон Гараменди члан Представничког дома САД.

Телевизија наводи да су САД схватиле значај Арктика за вријеме Другог свјетског рата када је направљено седам ледоломаца, од којих су три дјеловали на границама Совјетског Савеза. То је био врхунац америчке флоте ледоломаца, али ту се њихов напредак зауставио. Администрација Доналда Трампа предлагала је да се за нови ледоломац издвоји 750 милиона долара, али је на крају тај новац уложен у изградњу зида на граници са Мексиком.

„Ми смо највећа поморска сила на свијету и надамо се да ће брод изграђен седамдесетих година прошлог вијека издржати пловидбу”, изјавио је за телевизију политиколог Хедер Конли.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана