САД поставиле најнапреднији ракетни систем у Израел

Агенције
САД поставиле најнапреднији ракетни систем у Израел

Јерусалим - Америчка војска је по први пут размјестила свој најнапреднији ваздушни и ракетни одбрамбени систем у Израел, саопштили су данас амерички и израелски војни званичници.

Распоређивање, рађено од почетка мјесеца, требало је да тестира способност војске САД да брзо распореди такво оружје широм свијета, изјавила је портпаролка Америчке европске команде, пренио је Ројтерс.

Позивајући се на безбједносне разлоге, она је одбила да каже колико дуго је било потребно да се пребаци ТХААД систем, који су изградили Локхид Мартин и Рејтион у Израел из базе Форт Блис у Тексасу.

Војска САД је саопштила да је одлука о брзом покретању ТХААД система у Израел имала за циљ демонстрацију континуиране посвећености САД израелској регионалној безбједности.

ТХААД је најнапреднији интегрисани ваздушни и ракетни систем одбране у свијету и показује да су снаге САД агилне и да могу одговорити брзо и непредвидиво на било коју претњу, било гдје и у било које време, навела је Америчка европска команда.

У склопу распоређивања, америчке снаге ће радити на различитим локацијама у Европи, САД и Израелу у управљању системом у блиској сарадњи са израелским одбрамбеним снагама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана