Рохани поручио Западу: Имате 60 дана или настављамо са обогаћивањем уранијума

Tanjug
Рохани поручио Западу: Имате 60 дана или настављамо са обогаћивањем уранијума

Техеран - Ирански предсједник Хасан Рохани упозорио је данас да ће Иран престати да се придржава одређених дијелова нуклеарног споразума из 2015. године и дао рок од 60 дана осталим потписницама тог споразума да испуне своје обавезе, нарочито када је ријеч о банкарским и нафтним секторима.

Рохани је рекао да ће Иран наставити с високим нивоом обогаћивања уранијума, уколико светске силе не одрже своја обећања, дата у оквиру нуклеарног споразума постигнутог 2015. године.

У телевизијском обраћању, Рохани је навео да остале земље потписнице тог споразума - Велика Британија, Француска, Њемачка, Кина и Русија - имају 60 дана да испуне своје обавезе како би заштитиле нафтне и банкарске секторе Ирана од америчких санкција, пренио је Ројтерс.

Рохани је рекао да Иран жели да преговара о новим условима са преосталим партнерима у оквиру споразума, али је признао да је ситуација озбиљна.

“Осјећамо да је нуклеарном споразуму потребна операције, а пилуле против болова од прошле године нису биле ефикасне. Ово је операција за спас споразума, не његово уништавање”, рекао је Рохани.

Иран је послао писма о својој одлуци лиидерима Велике Британије, Кине, Европске уније, Француске и Немачке, преко амбасадора тих земаља у Техерану, као и Русији, наводи АП.

Како наводи телевизија ИРИБ, Иран је пренио амбасадорима земаља потписница да ће одступити од појединих обавеза које има према нукларном споразуму из 2015. године.

Ирански предсједник је рекао да ће Иран задржати вишак обогаћеног уранијума и тешке воде и дао рок од 60 дана да се одреде нови услови за нуклеарни споразум с том земљом.

Рохани је упозорио да уколико рок истекне, а не постигну се бољи услови, Иран ће започети са већим обогаћивањем уранијума, пренио је АП.

“Ако се пет земаља придруже преговорима и помогну Ирану да добије корист у области нафте и банкарства, Иран ће се вратити својим обавезама из нуклеарног споразума”, рекао је Рохани.

У писму послатом потписницима тог споразума, Врховни национални безбедносни савјет поручио да се Иран више неће придржавати ограничења, у вези са залихама обогаћеног уранијума и тешке воде, наводи Блумбарг.

Уколико остале земље испуне захтјеве Ирана, он ће се вратити првобитним обећањима из нуклеарног споразума 2015. године, наводи се у писму.

Ирански предсједник обратио се данас, на годишњицу повлачења САД из нуклеарног споразума свјетских сила са Техераном.

Нуклеарни споразум из 2015. године подразумијевао је да се укину санкције Ирану у замјену за ограничавање нуклеарног програма те земље.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана