Рат на улицама Хонгконга

Агенције
Рат на улицама Хонгконга

Хонгконг - Неколико десетина хиљада демонстраната паралисало је јуче централне улице Хонгконга, протестујући због плана власти да дозволе изручење осумњичених у остали дио Кине, а полиција је на њих испалила гумене метке и сузавац јер се љутња претворила у насиље.

Демонстранти, који су носили црне капуљаче, углавном млади људи и студенти, опколили су парламент и друге државне објекте, те зауставили саобраћај, позивајући власти да одбаце закон који има подршку Пекинга.

Полиција је употријебила водене топове и бибер-спреј против демонстраната испред зграде скупштине и поставила знакове са упозорењем демонстрантима да је спремна за употребу силе. Ово је, такође, први пут да су гумени меци коришћени у Хонгконгу у посљедњих неколико деценија.

- Нема потребе да повређујете невине људе да бисте изразили мишљење - рекао је полицијски званичник.

Један млади демонстрант, који је носио црну маску и рукавице, казао је да они неће отићи са улица док се не изборе за право.

Протести су у почетку били мирни, а хиљаде демонстраната су изашле на улице покушавајући да блокирају приступ владиним зградама.

Дебата о приједлогу закона требало је да почне јуче, али су званичници Законодавног савјета рекли да ће одложити друго читање до датума који ће бити касније одређен. Упркос противљењу опозиције, влада покушава да “прогура” закон о изручењу и очекује се да ће коначно гласање бити одржано 20. јуна.

У сценама које подсјећају на скупове покрета “Амбрела” из 2014. године људи су изашли на главне путеве и раскрснице у срцу града и поставили барикаде на аутопутевима. Неки су вадили цигле из плочника и њима гађали полицију. Медији су пренијели да је било повријеђених и да је на терену била служба Хитне помоћи. Велики број демонстраната повукао се у оближњи тржни центар, а полиција је бацила толико сузаваца да се укључио аларм у једном од њих. Наводи се и да је полиција пендрецима тукла демонстранте.

Шеф полиције Стивен Ло Ваи Чунг назвао је сукобе “нередима”, а то може имати озбиљне посљедице јер је казна за нереде 10 година затвора.

Стотине хиљада људи изашло је на улице Хонгконг у недјељу како би спријечили усвајање новог закона који би омогућио Кини да се обрачуна са криминалцима који уточиште траже у овој административној регији. Организатори тврде да се у недјељу окупило више од милион демонстраната, чиме је то постао један од највећих протеста откад је бивша британска колонија предата у руке Кине 1997. године.

Демонстрације “у крви”

Јавни протести су људима Хонгконга “у крви”, примијетио је један локални новинар. Након споразума са Британцима, Кина је пристала на модел “једна земља, два система”, гдје би Хонгконг задржао слободе говора и окупљања која не постоје у континенталном дијелу. Пошто грађани имају право на демонстрације, али немају право да бирају своју владу, многи виде излазак на улице као једини начин борбе за промјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана