Ракете С-500 стижу непријатељске пројектиле и у свемиру

Агенције
Ракете С-500 стижу непријатељске пројектиле и у свемиру
Ракете С-500 стижу непријатељске пројектиле и у свемиру

Москва - Ракете система противваздушне одбране С-500 могу да раде и ван атмосфере.

Ово је новинарима рекао замјеник генералног директора за научни и технички развој концерна "Алмаз-Антеј" Сергеј Друзин.

"С-500 има шири опсег циљева. Систем се може користити и за борбу против балистичких циљева свих типова. То је захтевало повећање енергетских потенцијала локационих средстава, као и прављење нових ракета које могу да раде изван атмосфере, гдје је аеродинамичка контрола немогућа", рекао је Друзин, преноси Спутњик.

Поред тога, он је истакао и да су локатори С-500 изграђени на бази активних фазираних решетки, у којима нема предајника, тако да сигнал генерише сама антена.

"У њеном саставу постоје појачала релативно мале снаге, која се фазирају на посебан начин. Умјесто електро-вакуумских уређаја, напона од 30 до 40 kV, користе се уређаји напона не више од 27 V. Ово значајно поједностављује задатак и позитивно утиче на поузданост, као и на оперативну безбjедност", истакао је Друзин.

Како портал наводи, Друзин је појаснио да активне фазиране решетке обезбjеђују потпуније карактеристике када је ријеч о изреченој снази и ширини спектра примјењених сигнала.

"Данас је технологија производње активне фазиране антенске решетке (АФАР) у предузећима концерна савладана у потпуности. Локатори су произведени и тестирају се у оквиру испитивања новог система", закључио је Друзин.

Раније је саопштено да ће се борбене јединице за С-500 припремати у Тверској војној академији ваздушно-космичке одбране "Маршал Жуков".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана