Пола милиона људи погинуло у рату САД против тероризма

Срна
Пола милиона људи погинуло у рату САД против тероризма

У рату САД против тероризма у Ираку, Авганистану и Пакистану погинуло је око пола милиона људи, наводи се у извјештају Вотсон института за међународна и јавна питања.

У извјештају се наводи да је у Ираку, Авганистану и Пакистану од почетка рата против тероризма погинуло од 480 хиљада до 507 хиљада људи, али и да би укупан број жртава могао бити још већи. 

“Према новом извјештају, број жртава већи је за 110 хиљаду од наведеног у извјештају који је објављен у августу 2016. године”, саопштено је из Универзитета Браун у оквиру којег дјелује Вотсон институт. 

Међу жртвама налазе се побуњеници, припадници локалних полицијских и безбједносних снага, цивили, као и војници САД и њихових савезника. 

Аутор извјештаја Нета Крафорд написала је да би многе жртве наведене као припадници савезничких и локалних снага или као побуњеници могли, заправо, бити цивили. 

“Можда никада нећемо сазнати комплетан број жртава у овим ратовима. На примјер, постоји могућност да је у офанзиви на Мосул и друге градове који су били под контролом жИсламске државеж погинуло на десетине хиљада цивила, али да њихова тијела вјероватно нису пронађена”, нагласила је она. 

У извјештају се додаје да је убијено од 182.272 до 204.575 цивила у Ираку, 38.480 у Авганистану и 23.372 у Пакистану, јавио је АФП. 

У Ираку и Авганистану убијено је готово седам хиљада америчких војника. 

У укупан број жртава нису уврштене особе које су индиректно преминуле у сукобима, усљед губитка инфраструктуре или заразе. 

Рат против терориста у Авганистану, Ираку и Пакистану започет је након терористичких напада у Америци 11. септембра 2001. године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана