“Почиње дуг и крвав рат, угрожен је цио Медитеран”

Агенције
“Почиње дуг и крвав рат, угрожен је цио Медитеран”
“Почиње дуг и крвав рат, угрожен је цио Медитеран”

Изасланик Уједињених нација за Либију Гасан Салам упозорио је да је битка за Триполи “само почетак дугог и крвавог рата”.

“Нисам Касандра (лик из Хомерове Илијаде), али насиље у околини Триполија само је почетак дугог и крвавог рата на јужним обалама Медитерана, чиме се угрожава безбједност либијских суседа и шире медитеранског региона”, рекао је Салам.

Додао је да безбједносни вакуум који је настао борбама за Триполи, већ искоришћавају Исламска држава и Ал Каида, као и да се оружје са стране “слива од свуда”.

Подгрупа Исламске државе у Либији посљедњих је мјесеци већ неколико пута извела нападе на југу земље.

“Крши се ембарго, обе стране добијају тешко наоружање од страних земаља”

“Јасно кршење ембарга на оружје, што је емитовано и на телевизији, очитом испоруком великих количина оружја и оклопних возила снагама ГНА (војска међународно признатој Влади националног договора) у Триполију долази након ранијих и континуираних испорука забрањеног модерног наоружања снагама ЛНА (Либијска национална војска маршала Калифе Хафтара)”, рекао је Саламе.

И док Хафтарове снаге наводно добијају оружје и оклопна возила од Јордана, Серажове снаге их наводно добијају од Турске.

Локалне интернет-странице, склоне Хафтару, објавиле су снимке јорданских оклопних возила којима је снабдијевена Хафтарова милиција, преноси АФП.

Истовремено, влада је из Триполија објавила фотографије свјежих пошиљки турских оклопних возила на Фејсбуку.

Турско министарство спољних послова рекло је ББЦ-ју да не зна ни за какве пошиљке оружја у Либију.

ЛНА је прошлог мјесеца извела и ваздушне нападе на опкољени Триполи, јавља ББЦ. Владине снаге су такође прошлог мјесеца срушиле авион Хафтарове војске, извијестила је Ал Џазира.

Након што је брзо и без већих проблема дошла до јужних предграђа Триполија, Либијска национална војска маршала Калифе Хафтара наишла је на жесток отпор снага оданих међународно признатој Влади националног договора (ГНА), с премијером Фајезом ал-Серажом на челу. Снаге ГНА пружиле су жесток отпор покушавајући да разбију Хафтарову опсаду.

Хафтар се надао брзој побједи, али је запело у предграђима

Борбе и даље трају, без изгледног побједника, али једна је ствар јасна - Хафтаров план да брзо и одлучно заузме престолицу и тако, заједно са супарничком владом у Тобруку чијим оружаним снагама заповиједа, преузме контролу над земљом и стави међународну заједницу пред готов чин, дефинитивно се изјаловио.

У сукобима између снага маршала Хафтара и његових противника погинуло је најмање 510 особа, а више од 2000 је рањено, према подацима Свјетске здравствене организације (WHO). Према подацима УН-а, због сукоба и бомбардовања више од 75.000 људи расељено је из својих домова.

Затворене су школе, породице су раздвојене на супротним странама линије борбе те су учестале несташице струје. Реч је о највећем сукобу након Гадафијевог збацивања 2011.

Назнаке хаоса на које УН-ов изасланик упозорава, већ су видљиве.

Нападачи су тако прије неколико дана саботирали водоводну мрежу, тзв. Велику вјештачку реку још из времена Моамера Гадафија, и прекинули доток воде у Триполи, град с више од два милииона становника.

ГНА је за то оптужила групу која је наводно одана Хафтаровој ЛНА, што су из ЛНА одбацили тврдећи да је та група независна.

Снабдијевање водом за Триполи и околину у међувремену је обновљено, јавља Гардијан, а УН је саопштио да се ради о могућем ратном злочину.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана