Пенс да одабере партнерство са Анкаром или са терористима

Срна
Пенс да одабере партнерство са Анкаром или са терористима

Анкара - Потпредсједник САД Мајкл Пенс мора да изабере да ли ће бити вјеран партнер из НАТО-а или ће сарађивати са терористима, изјавио је потпредсједник Турске Фуат Октај.

Коментари Октаја услиједили су након што је Пенс поставио ултиматум Анкари да изабере америчке авионе “Ф-35” умјесто руских система противваздушне одбране “С-400”. “САД морају да изаберу да ли желе да остану савезник Турске или да ризикују наше пријатељство сарадњом са терористима, којом подривају одбрану савезника од непријатеља”, написао је на Октај на “Твитеру”.

Пенс је јуче затражио да Анкара одабере да ли ће остати “кључни партнер у НАТО-у” или да угрози своје чланство у Алијанси “немарним одлукама” као што је куповина руских система “С-400”.

Турска је још једном подсјетила САД да је куповина руских система “завршен посао”, јавила је “Раша тудеј”.

Анкара већ дуго тврди да Турска, као суверена држава, има право да бира своје трговинске партнере и снабдјеваче оружјем, уз напомену да је куповина руских система кључна за државну одбрану.

Турска дуже вријеме изражава забринутост због сарадње Вашингтона са курдским снагама, јер Анкара курдске војне јединице у Сирији и Ираку сматра проширеним дијелом Радничке партије Курдистана /ПКК/.

Власти у Турској сматрају Радничку партију Курдистана терористичком организацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана