Отказано гостовање салафисте у Бечу

Срна
Отказано гостовање салафисте у Бечу
Отказано гостовање салафисте у Бечу

Беч - Гостовање салафисте из БиХ Сафета Кудузовића, које је било заказано за вечерас у Бечу, отказано је након оштрих критика аустријске јавности и политичких партија.

Удружење “Илум-кућа знања”, које је отказало излагање Кудузовића, као разлог наводи поруке мржње које он шири у својим проповиједима, о којима се, како су објаснили, тек сазнало преко медијских извештаја.

“Ми смо дио Исламске вјерске заједнице Аустрије и дио аустријског друштва и осуђујемо и одбацујемо сваки облик екстремизма и тероризма”, навело је ово удружење на “Фејсбук” профилу.

Бечки недјељник “Профил” објавио је јуче да актуелни водећи салафистички проповједник треба да одржи предавање у Бечу, те указао да се он у међународним извјештајима води као “вођа салафистичког покрета на Балкану” и да је један од најутицајнијих исламских мисионара у БиХ.

Недјељник је подсјетио да је позивао на насиље против Јевреја и смртну казну за вријеђења ислама.

Слободарска партија Аустрије /ФПО/ и Народна странка /ОВП/ оштро су реаговале на вијест о “гостовању” салафистичког проповједника, преносе београдски медији.

Лидер ФПО Норберт Хофер рекао је да екстремистички сијачи мржње, који у име ислама сију мржњу против припадника друге вјере, немају мјесто у аустријском друштву.

“Очекујем да ће надлежне установе забранити такав наступ”, навео је Хофер.

Карл Марер из ОВП поручио је да салафизму у Аустрији нема мјеста, као и сваком другом облику екстремизма.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана