Орбан окренуо леђа Штрахеу

Агенције
Орбан окренуо леђа Штрахеу

Будимпешта - Мађарски премијер Виктор Орбан, који тражи партнере међу десним европским популистима, окренуо је леђа дискредитираном челнику аустријске Слободарске странке (ФПОе) Хајнц-Кристијану Штрахеу и сада за сарадњу преферира италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија, преносе агенције.

 “Аустријски модел је готов. Прелазим на италијански”,  изјавио је Орбан.

Изјава је услиједила осам дана након што је аустријски вицеканцелар Страхе поднио оставку на функције након објаве тајно снимљеног видео-исјечка који показује како је руској страни нудио помоћ у добивању уносних уговора, у замјену за политичку подршку својој странци.

Видео је снимљен 2017. године, а појавио се неколико дана прије европских избора.

Орбан је срдачно примио Шрахеа у Будимпешти двије седмице прије скандала. Тада је истакао “аустријски модел”, савез између конзервативне Народне странке канцелара Себастиана Курза и ФПОе-а, који би требао послужити као модел за сарадњу између конзервативаца из Европске пучке странке (ЕПП) и Салвинијевих популиста, подсјећа Ал Јазеера Балканс. 

“Но, с падом владајуће коалиције у Аустрији, 'аустријски модел' је прошлост”, казао је Орбан.

“Италијански модел” односио би се на коалицију између Салвинијеве крајње десне странке Лига и странке десног центра бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија Напријед Италија, такође чланице породице ЕПП-а, те екстремно десне странке Италијанска браћа.

Салвинијеву владу чини и популистички Покрет пет звијезда.

ЕПП је суспендовао Орбанов Фидеш због кампање против предсједника Европске комисије, Жан-Клода Јункера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана