Нотр Дам јутро након пожара, уништен кров и 93 метар висок торањ VIDEO

Агенције
Нотр Дам јутро након пожара, уништен кров и 93 метар висок торањ VIDEO
Нотр Дам јутро након пожара, уништен кров и 93 метар висок торањ VIDEO

Париз – Ватрогасне екипе су након осам и по сати борбе успјеле угасити пожар у средњовјековној катедрали Нотр Дам у центру Париза.

Портпарол француских ватрогасаца Габриел Плус саопштио је рано јутрос да је пожар у катедрали угашен у 3.20 сати.

Пожар у средњовјековном симболу Париза и Француске избио је јуче у 18.50 сати по локалном времену.

Ватрена стихија у потпуности је уништила кров и 93 метра високи торањ на катедрали. Више од 500 ватрогасаца учествовало је у гађењу пожара и уз велике напоре су успјели спасити сјеверни торањ са звоном и главни објекат катедрале.

Призори ватре која уништава катедралу на ади Сени у шоку је посматрала француска, али и свјетска јавност. За свега неколико сати на Твитеру је објављено више од 1,6 милиона порука солидарности.

Француски предсједник Емануел Макрон је пожар у катедрали назвао великом трагедијом. Он је казао како је Нотре Дам била понос Француске и обећао да ће катедрала бити обновљена.

Узрок пожара предмет је покренуте истраге, а ватрогасци сумњају да је до пожара дошло због реновирања које је било у току.

Најављено је да ће бити покренута кампања за прикупљање помоћи за обнову изгорјеле катедрале, а познати широм свијета су већ почели са донацијама за обнову ове Франсуске светиње.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана