Кинези произвели радар који открива “невидљиве” авионе и има велики домет

avaz.ba
Кинези произвели радар који открива “невидљиве” авионе и има велики домет

У Кини је развијен нови радар, који рјешава бројне проблеме досадашњих уређаја.

Види далеко иза хоризонта, једноставан је за руковање и омогућава обарање америчких невидљивих авиона, открива инжињер који га је развио у интервјуу за часопис “Naval and Merchant Ships”.

Америчка моћ је, између осталог, заснована на великој предности у ваздушним оружаним снага. Дуго ниједна друга земља није имала борбене авионе и бомбардере са тзв. стелт технологијом, а данас је имају и Кина и Русија.

Ови авиони нису невидљиви у правом смислу те ријечи, али стандарни радари их веома тешко региструју зато што одбијају електромагнетне таласе које ти радари емитују. Да би ракета дошла до циља, морала би да идентификује сигнал, а сада је тај трик наводно успио Кини.

Радарски систем, који је развио Лиу Јонгтан, представља савршенију верзију познатог високофреквенцијског радара с површинским таласима (“High Frequency Surface Wave radar”, HFSWR), открива инжињер у интервјуу.

Главна предност ових система је у томе, што за разлику од уобичајених радара, виде иза хоризонта. Они имају преглед над широким простором, а да им притом није потребан летећи систем, јер емитују површинске таласе који се простиру дуж заобљене површине Земље.

“Верзија система с подршком с копна препознаје непријатељске објекте са удаљености од више стотина километара, што доприноси проширењу домета кинеских поморских система за рано упозоравање и одбрану”, објашњава Лиу Јонгтан.

“South China Morning Post” извјештава да је Лиу Јонгтан почетком године добио највеће признање које Кина додјељује научницима и новчану награду од 1,1 милион евра за радарски систем, који ће чинити “прву линију одбране земље”.

Велика таласна дужина радара омогућава регистровање авиона који користе специјалне заштитне материјале и дизајн како би били “невидљиви” за радаре, али од површинских таласа високе фреквенције нема заштите. Највећа новина је величина система, који је толико компактан да може да се користи и на бродовима. Према ријечима инжињера, један радар може да надзире подручје површине Индије.

HFSWR радар је сигуран од ракета које онеспособљавају радаре тако што мјере таласе које радар емитује и на тај начин га откривају. За пријем фреквенције HFSWR радара, међутим, неопходна је релативно велика антена, коју ракета не може да носи.

Осим што може да открије авионе са стелт технологијом, нови радарски систем има још једну предност. Систем инсталиран на копну или броду који види иза хоризонта знатно је јефтинији од флоте извиђачких авиона попут Авакса (НАТО).

За разлику од авиона, овакви системи раде 24 сата дневно, без обзира на временске прилике. Уколико би инсталирала такав систем на ратни брод или чак риболовачку флоту, Кина би без великих трошкова могла да надзире огромна подручја широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана