Кимов убијени полубрат био доушник ЦИА

Агенције
Кимов убијени полубрат био доушник ЦИА
Кимов убијени полубрат био доушник ЦИА

Вашингтон - Убијени полубрат лидера Сјеверне Кореје Ким Јонг Уна, Ким Јонг Нам, био је доушник америчке ЦИА, пише “Волстрит журнал”, позивајући се на своје изворе.

Неколико бивших америчких званичника кажу да полубрат, који је годинама живио ван Сјеверне Кореје и није имао везе у Пјонгјангу, није могао да пружи увид у тајне активности Сјеверне Кореје, преноси Ројтерс.

Међутим, неименовани бивши званичници који су говорили за “Волстрит журнал” сматрају да је готово сигурно да је Ким Јонг Нам био у контакту са безбједносним службама других земаља, нарочито Кине.

Агенција додаје да се улога полубрата као доушника ЦИА помиње и у књизи новинарке “Вашингтон поста” Ане Фајфилд “Велики насљедник”, која је јуче објављена.

Фајфилдова у својој књизи тврди, позивајући се на обавијештене изворе, да се Ким Јонг Нам најчешће састајао са контактима у Сингапуру и Малезији.

Она наводи да су Кимовог полубрата снимиле камере у Малезији заједно са још једним мушкарцем за кога се сматра да је амерички обавјештајац, а да је у Кимовом ранцу било око 120.000 долара.

- Тај новац је вјероватно добио као компензацију за свој обавјештајни рад, а могуће је да потиче из казина - наводи Фајфилдова.

Ким Јонг Нам убијен је у Малезији у фебруару 2017. године. За његово убиство оптужене су двије жене, које су га наводно по лицу попрскале отровним агенсом “VX” на међународном аеродрому у Куала Лумпуру. Међутим, оне су недавно ослобођене оптужби.

Ким је тада био у Малезији како би се састао са својим контактом из ЦИА, али то можда није био једини циљ његовог пута.

Истовремено, група за људска права, са сједиштем у Сеулу, саопштила је да је идентификовала стотине локација на којима свједоци тврде да је Сјеверна Кореја извршила јавна погубљења и убиства без суђења.

Радна група за транзициону правду из Сеула саопштила је да се њено истраживање заснива на интервјуима са 610 сјевернокорејских дисидената који су спроведени током четири године и који су помогли у лоцирању тих мјеста сателитским снимцима.

Локације

Група није открила тачне координате 323 мјеста за погубљење, јер је забринута да ће их Сјеверна Кореја ометати, али је рекла да их је 267 било лоцирано у двије сјевероисточне покрајине близу границе са Кином, одакле је већина дисидената који су интервјуисани. Јавна погубљења у Сјеверној Кореји се обично дешавају у близини ријека, на пољима и на брдима, као и на пијацама и школским теренима, гдје су становници и чланови породица осуђених често присиљени да присуствују убиствима, наводи се у извјештају.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана