Хафтар бомбардовао аеродром у Триполију

Агенције
Хафтар бомбардовао аеродром у Триполију
Хафтар бомбардовао аеродром у Триполију

Триполи - Борбени авиони Либијске националне армије Халифе Хафтара бомбардовали су једини аеродром у Триполију који функционише, саопштио је на Твитеру оперативни штаб Владе националног јединства којом управља Фајез Сараџ.

Како се наводи у саопштењу, авијација Халифе Хафтара бомбардује међународни аеродром "Митига". У штабу Владе националног јединства сматрају да је овим створена пријетња по безбједност летова цивилне авијације и животе цивилног становништва.

Тренутно је аеродром "Митига" обуставио рад, саопштио је Спутњику неименовани извор.

Раније је саопштено да су јединице Либијске националне армије напустиле територију међународног аеродрома "Триполи".

Наоружане групе пристижу из оближне Мисрате како би помогле снагама међународно признате владе Фајеза ел Сераја у блокади ЛНА.

Аеродром "Митига", који се налази 11 километара од Триполија, у прошлости је користила војска. Посљедње четири године функционише као цивилни аеродром. Тада је на територији међународног аеродрома "Триполи" вођен прави рат, чији је резултат је било оштећење писте и дијела зграде.

Истовремено, западне земље траже хитну обуставу војних дејстава и повратак на примирје и мировни план, пренијела је агенција Ројтерс.

Обнављање сукоба у Либији пријети да омета испоруку нафте и гаса, допринесе порасту миграната у Европи и поткопава намјере Уједињених нација о проналажењу договора о мапи пута за изборе, а што треба да разријеши дуготрајну нестабилност у Либији.

У борбама у либијској пријестоници Триполију до сада је убијено најмање 25, а рањено 80 људи, саопштило је Министарство здравља у том граду.

Међу мртвима има бораца са обје стране и цивила, укључујући и читаву породицу, саопштио је портпарол Министарства здравља за Ројтерс.

У Либији су од прошле седмице обновљени сукоби када је Либијска национална армија (ЛНА) предвођена Калифом Хафтаром са истока кренула у освајање запада земље и центра Триполија, гдје контролу има међународно призната влада, предвођена Фајезом Сарајем.

Сарај је узвратио "новом Гадафију", како Хафтара називају његови противници, операцијом "Вулкан гнева", ради одбране престонице Либије.

Од пада бившег лидера Либије Муамера Гадафија, земља је ушла у нестабилности са двије супротстављене администрације и низом оружаних група које се боре за власт и контролу над нафтним пољима.

Од љета 2014. године политички је подијељена на двије владе - самопроглашену на истоку земље, под контролом Калифе Хафтара (75), и међународно признату владу, са сједиштем у Триполију, са премијером Фајезом Сарајем.

Хафтар себе представља као непријатеља исламистичког екстремизма, али противници у њему виде новог диктатора по моделу Моамера ел Гадафија, чија је четири деценије дуга владавина била обиљежена тортурама, нестанцима и убиствима, навела је агенција Ројтерс, која додаје да Хафтара подржавају Египат и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).

Москва је саопштила да не подржава Хафтара и његове снаге, док је Вашингтон затражио моментални прекид оружаних дејстава у Либији, уз позив на дијалог ради окончања сукоба.

Фелдмаршал Хафтар - учествовао је у војном удару када је Гадафи 1969. године дошао на власт.

Међутим, касније током рата против Чада постаје затвореник рата и ту кује завјеру против Гадафија.

Почетком деведесетих отишао је да живи скоро две деценије у САД, а 1993. године осуђен је у одсуству на смртну казну за злочине против џамахирије.

Као високи официр војске учествовао је у свргавању Гадафијевог режима, 2011. године.

Хафтар је описан као "најмоћнији либијски војсковођа", који се борио "са и против готово сваке значајне фракције" у либијским сукобима, и, према подацима са интернета, има "репутацију човјека војног искуства без премца".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана