Европа би банкротирала када би САД напустиле НАТО

Агенције
Европа би банкротирала када би САД напустиле НАТО
Европа би банкротирала када би САД напустиле НАТО

Франкфурт - Ако би САД иступиле из НАТО-а, за обнављање одбрамбене способности Алијансе Европљани би морали да потроше стотине милијарди долара.

Ову анализу објавио је њемачки лист “Франкфуртер алемајне”. Европа би, према писању листа, морала да купује не само војне бродове за заштиту међународних вода, него и копнену технику, као и авионе за случај рата, на примјер, с Русијом.

Лист процијењује да би финансијски губици за Европу, у случају да САД напусте НАТО, били око 350 милијарди долара. О томе, како наводи аутор текста, свједоче подаци извјештаја који је представио Међународни институт за стратешка истраживања, пише Спутњик.

Војни експерти су израчунали трошкове у два могућа сценарија.

Према првом, Европљани би морали да замјене цјелокупну америчку технику која је предвиђена за одбрану међународних вода у случају оружаног сукоба.

За то би Европа морала да купи војне бродове и авионе у вриједности од 94 до 110 милијарди долара. Шеснаест најсавременијих фрегата кошта између 20 и 31 милијарду долара, док су разарачи за противваздушну одбрану вредни између 19 и 21 милијарду долара.

Други сценарио подразумијева рат на копну, за који би Европи биле потребне још веће инвестиције. Према подацима Међународног института за стратешка истраживања, трошкови се крећу између 288 и 357 милијарди долара. За куповину 90 батерија противракетног система „Патриот” Европљанима би било потребно 78 милијарди долара, а морали би да набаве и борбене тенкове, војне бродове и авионе.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана