Дачић: Па, по којим се то принципима распала Југославија?

Танјуг
Дачић: Па, по којим се то принципима распала Југославија?

Београд - Рано је говорити о томе ко подржава, а ко не подржава идеју разграничења као опцију за решење косовског питања, истиче шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он наводи да би могао да се сагласи са њемачком канцеларком Ангелом Меркел да нема промјене граница на Балкану.

“За нас не постоје промене граница. Ми границу са Косовом никад нисмо имали. Ја разумем да неко ко није признао независност Косова то каже, али неко ко јесте признао, па сада говори да нема промене граница, на то се не треба освртати”, рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, цинично звучи кад неки говоре о томе да нема промјене граница по етничким принципима.

“Па, по којим се то принципима распала бивша Југославија? Да ли се можда ОВК залагала за грађанско друштво? Не, то је било због етничког принципа. Шта је повод, узрок сукоба који постоје, то су међунационални односи, одређене предрасуде или злочини који су се дешавали у прошлости и територије”, навео је Дачић.

О косовском питању би, како је рекао, много више волио да Србија преговара са Албанијом, него са Приштином, јер се тако прикрива суштина, “а то је да је то албанска национална мањина”.

“Ви видите да су и Бујановац и Прешево у проблему, јер не знају чија су национална мањина. Да ли су албанска или како неко каже косовска. Сви су они албанска национална мањина. То би било нешто што је нормално”, закључио је Дачић.

Он је поновио да је став нове америчке администрације да ће подржати нова, креативна рјешења, која ће бити прихватљива и Београду и Приштини, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

“Рано је говорити, нисмо још дошли до тога да расправљамо о појединостима, али став САД је да дозвољавају нова, креативна решења и да се отвара нова могућност уколико је то прихватљиво за обе стране и то је резултат нове америчке администрације”, казао је Дачић гостујући на телевизији Хепи.

Он је подсјетио да је о идеји за рјешење косовског питања прво разговарао са помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Весом Мичелом, који се, каже, постарао да се Дачић састане са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном и представи ту идеју и њему.

“Веома сам захвалан Весу Мичелу, а он је то урадио јер је познавао историју Европе и ових простора, а у породици такође има људе који долазе из овог рергиона и разуме се добро у ово о чему говоримо”, истакао је Дачић.

Шеф дипломатије је нагласио да је неопходно за Србију да, поред добрих политичких односа са Русијом и Кином, прије свега има добре односе са САД.

Подсјетио је да је о рјешењу косовског питања говорио много прије него што је Трамп заузео позицију предсједника.

“О томе сам прицчо и са (Џозефом) Бајденом као председник Владе и са (Џоном) Керијем као министар спољних послова. Прилаз у решавању осталих проблема који постоје у нашем региону, они нису били склони да мењају. Нису били склони да мењају аутопилота којег су наместили пре 20-30 година и нису дозвољавали никакве промене, а то се пре свега односи на КиМ”, рекао је Дачић.

Он је поновио да је позиција САД по питању Косова промијењена у томе “што њихов аутопилот више нема те координате” и у томе што је Трампова администрација “спремна да отвори врата да дијалог донесе неки резултат”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана