Вулин: Оно што се дозволи Албанији, моеаће и Србији

Танјуг
Вулин: Оно што се дозволи Албанији, моеаће и Србији

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да свијет неће зауставити несрећу на Балкану ако допусти стварање “велике Албаније”, те да оно што буде дозвољено Албанији, мораће бити допуштено и Србији.

Вулин је рекао да, уколико буде рјешавано албанско национално питање, и Срби ће ријешити своје.

“Ми морамо да решавамо целокупно српско национално питање, укључујући Косово и Метохију, а не без њега. Представници међународне заједнице морају да имају разумевања за српске проблеме”, рекао је Вулин за канал “Русија 24”.

Вулин је нагласио да је интерес Србије да заштити Србе на Косову, иако у Србији не постоји консензус по питању Косова и Метохије.

“Док су Срби на Косову и Метохији, можемо нешто да учинимо. Оно што је за нас врло важно, велике и моћне земље као што је Русија, морају да препознају да се ствара жвелика Албанијаж”, указао је Вулин.

Према његовим ријечима, сви Албанци, изузев двије општине које су у централној Србији, налазе се у јединственом политичко-безбједносном окружењу НАТО пакта.

“Када Северна Македонија постане чланица НАТО пакта, а то се очекује већ у овој години, сви Албанци живеће у јединственом политичко-безбедносном окружењу. Они траже формализацију свог простора границама, а све земље на које гледају ћуте”, рекао је Вулин.

Он је навео и да Црна Гора врло често напада Србију, али не и “велику Албанију”, која хоће да узме дио њене територије.

“И Северна Македонија ће врло често нападати Србију, признаје Косово без икаквих проблема, а половина њене територије је на путу жвелике Албанијеж. Сви ћуте, само Србија говори”, рекао је Вулин.

Упитан да ли Србија, као војно неутрална земља, ипак размишља о томе да буде члан НАТО-а, Вулин је одговорио да до тога неће доћи док год је предсједник Србије Александар Вучић, а он министар одбране, “макар били и посљедња земља у Европи која није чланица НАТО пакта”.

“Срби кажу - за мир ћемо урадити скоро све, а за слободу ћемо урадити све. Ми смо прва српска администрација од 2000. године која се никоме не извињава зато што је Русија њен пријатељ”, поручио је Вулин.

Оцјењујући тренутно стање у Војсци Србије, Вулин је рекао да је боље него што је било, захваљујући споразуму између Вучића и руског предсједника Владимира Путина, који је Србији отворио сва врата у Русији.

 

Вулин је на позив руског колеге Сергеја Шојгуа учествовао на Осмој безбједносној конференцији у Москви.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана