Вучић: Војном неутралношћу Србија чува независност и суверенитет

Срна
Вучић: Војном неутралношћу Србија чува независност и суверенитет

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија добро изабрала када је донијела одлуку о војној неутралности, имајући у виду да је таква позиција у складу са трагедијом коју је њен народ преживио 1999. године, али и са ситуацијом и промјенама у свијету.

Вучић је рекао да Србија тиме чува своју самосталност, независност и суверенитет, оцјењујући да чланство у НАТО-у земљама у окружењу неће обезбиједити улазак у ЕУ, него ће донијети и додатну нестабилност.

“Видећете какве ће проблеме имати те земље, чланице НАТО-а када не добију зелено светло за отпочињање приступних преговора са ЕУ. Ја кажем да неће отворити преговоре, иако се боре на све начине за то”, нагласио је Вучић.

Он је оцијенио да ће се грађани тада питати зашто су све радили.

“Унеће се додатна несигурност и нестабилност у цео регион због тог разочарења што нису добили приступне преговоре, а претходно су ушли у НАТО. Осим људи који без народне воље хоће да се дочепају власти, имаћете незадовољне због неиспуњених обећања Европе”, рекао је Вучић за ТВ “Хепи”.

Предсједник Србије је истакао да је НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године било агресија и злочин који је уназадио регион.

Он је додао да не може да се сагласи са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, који је рекао да агресија није била уперена против народа, истичући да у том случају не би били гађани цивилни возови и уништено толико инфраструктуре у земљи.

Предсједник Србије рекао је да се плаши да Приштина неће скоро укинути таксе на српску робу и да заправо не жели да настави разговоре за вријеме актуелне европске администрације, него чека “некакве промене”.

Он је истакао да без договора са Београдом, Приштина “нигде, ништа, никада” не може да уради.

Вучић је указао на то да ће Срби и Албанци у наредних 100 година бити два највећа народа у региону и да ће бити велика ствар ако се обезбиједи мир између два народа за наредних 100-150 година.

Вучић је оцијенио да је добро бити свјестан да има људи у Србији који су чинили злочине, али да смета претјеривање у томе и очекивање од Србије да се сагласи са тиме.

“Срби су за све криви и ма какву најбољу поруку да пошаљете Загребу, Сарајеву, Приштини, њих то не занима. Занима их само да знају да је Србија осуђена”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана