Вучић: Одлука еулекса потврђује правило “Кадија те тужи, кадија ти суди”

Срна
Вучић: Одлука еулекса потврђује правило “Кадија те тужи, кадија ти суди”
Вучић: Одлука еулекса потврђује правило “Кадија те тужи, кадија ти суди”

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је поводом одлуке Еулекса да правосуђу самопроглашеног Косова препусти 11 предмета који се односе на Србе да је тиме потврђено правило “кадија те тужи, кадија ти суди” те да ту нема шта да се дода.

“То је све што смо могли да очекујемо и ништа боље и ништа више”, рекао је Вучић новинарима у Лозници.

Он је оцијенио да ће таксе Приштине на робу из централне Србије остати све док САД одлучно не кажу Приштини да их повуче и нагласио да порука потпредсједника Владе самопроглашеног Косова Енвера Хоџаја да су таксе постигле свој циљ звучи невјероватно у 21. вијеку.

“Да сам ја рекао нешто слично осудио би ме цео свет. Обесили би ме у Бриселу, а он то мртав озбиљан каже”, додао је Вучић.

Он је негирао да Влада Србије разговара о ангажовању једне адвокатске канцеларије у случају да покрене арбитражни поступак због приштинског кршења уговора Цефта.

“Нема никаквог уговора о лобирању. Они су разговарали о томе хоћемо ли да покренемо арбитражни поступак против Приштине због увођења такса Србији. И због тога су узимали фирму чије је седиште иначе у Бриселу и Паризу, а не у Вашингтону. Никакве то везе нема са лобирањем у Вашингтону. Само су почели разговори, нема никаквог договора”, појаснио је Вучић.

Говорећи о упозорењу Велике Британије својим грађанима да не иду на сјевер Космета, Вучић је рекао да њега не плаши британско упозорење него ситуација на Косову и Метохији.

“Ја о томе говорим сваки дан. Да ли треба да забијам главу у песак као ној као што у Србији то воле да раде?”, упитао је Вучић и нагласио да он сваки дан говори о потреби да се постигне компромис са Приштином, али да је очигледно да, нажалост, нема ништа од тога.

Косовски судови преузели су случајеве ратних злочина од Еулекса, па ће се осим злочина које су починили припадници терористиче ОВК над Србима, бавити злочинима над Албанцима за које су осумњичени Срби.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана