Вучић: Не мислим да је било шта пропало, нови разговори у јулу

Танјуг
Вучић: Не мислим да је било шта пропало, нови разговори у јулу
Вучић: Не мислим да је било шта пропало, нови разговори у јулу

БЕРЛИН - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, одговарајући на питање новинара по завршетку самита у Берлину, да не мисли да је “било шта пропало”, наводећи да је боље када има разговора, него кад га нема.

“А, да ли очекујете чуда? Чуда се у животу не дешавају. Једанпут или два пута се догоди да тим из источне Европе узме Куп сампиона 1990. и 1991. и то, овог пута на пенале, и то се неће поновити у наредних 30 или 50 година...Тако да пустите чуда, ово је реланост, види се да се налазимо у тешкој и озбиљној ситацији и морамо да се понашамо одговорно и да водимо рачуна о будућности нашег народа”, рекао је Вучић.

Он је додао да је ангажман Ангеле Меркел и Емануела Макрона веома важан и да показује њихову опредијељеност да чувају мир на Западном Балкану јер тиме чувају и мир у Европи.

Вуцицћ је такође рекао да су сви тражили укидање такси и да то није захтјев од јуче.

Навео је и да су представници Хрватске и Словеније били коректни и да не може ништа да им се замјери.

“Поред минималног неслагања, не бисмо имали шта да замеримо ни представмицима Црне Горе и укановићу. Био је коректан, имајући у виду да је Црна Гора признала Косово”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара после састанка у Берлину, Вучић је казао да се српска делегација више пута издвајала са Макроном и Меркеловом и разгварала, као што су то чинили и албански представници, али, како је додао, није фер да о томе јавно говори.

“Наставићемо да радимо. Мислим да су они добро разумели колико је теска ситуација на Западном Балкану и колико је труда потребно да уложзимо да би се проблеми решили”, истакао је Вучић.

Вучић је казао и да не може да каже ниједну ружну ријеч када је ријеч о понашању Марјана Шареца и Андреја Пленковића, али да Србији свакако не одговора однос 9:1 за независно Косово.

Како каже, то није лака позиција

“То је била моја примедба. Што се наших односа са Словенијом тиче они су одлични”, рекао је Вучић.

Вучић: Без помака, нови разговори у Паризу у јулу

Закључак самита је да настављамо разговоре у ужем формату, уз посредство ЕУ, Немачке и Француске, о томе како да покушамо да наставимо дијалог, рекао је вечерас предсједник Александар Вучић по завршетку самитра у Берлину.

Он је рекао да нема формалних закључака, нити се о нечему гласало, већ да је ријеч о договору.

Слиједећа прилика за разговор о наставку дијалога биће, рекао је, 1. или 2. јула у Паризу, уочи састанка Берлинског процеса, у Познању, а послије европских избора.

Предсједник је рекао да је на скупу постало јасно све оно што се крило испод жита.

Видјело се, додаје, у најискренијој форми и ко и какав однос из региона има према Србији и КиМ.

“Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КИМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао”, рекао је Вучић новинарима.

Он је указао да РС није никаква лосша творевина, већ да је Дејтонска творевина и да је тиме сачуван мир и заустављено крвопролиће на територији БиХ.

Како каже, одговорио је и Албанцима који су имали приступ слиједећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живио у време српских дикататора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС - и то је нека опсесивна фасцинација Српском - те да нема никаквих извршних овласћења за ЗСО.

“Почели смо у једном тренутку и да се осмехујемо. Трудлили смо се да се понашамо одговорно и озбиљно и милсим да смо то успели да учинимо, иако не милсим да смопред било ким у Европи сви заједно данас изгледали добро на било који начин”, оценио је он.

“Разумели смо све што се крило испод жита, све смо видели у једном дану”, рекао је Вучић.

Вучић рекао је да је у Берлину одржана серија тешких састанака.

Захвалио је њемачкој канцеларки Ангели Меркел и француском предсједнику Емануелу Макрону на њиховом ангажману, рекавши да су они били веома рационални, разумни и озбиљни и одговорно се понашали.

“Покушавали су да пронађу решење за наставак дијалога, да утичу на стабилизацију прилика на Балкану”, рекао је Вучић српским новинарима у Берлину.

Он је додао да Србија није имала ниједан услов, осим да таксе које је Приштина увела буду повучене.

“Неки други су сматрали да је од дијалога било важније да таксе остану, али шта да радимо”, рекао је Вучић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана