Вучић Харадинају: Добро јутро, Колумбо!

Срна
Вучић Харадинају: Добро јутро, Колумбо!

Ужасно је то што је Рамуш Харадинај цртао мете на чело интелектуалцима који су против независности КиМ, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Он је изразио жаљење јер није било наставка дијалога Београда и Приштине на самиту у Паризу, али је истакао да Србија повлачи потезе које су “у опису” посла, што јој се замјера.

“Ја нисам радостан јер нема састанка у Паризу. Као што видите, говорио сам истину, чини ми се и у Берлину сам говорио да они не желе да укину таксе. Жалостан сам кад чујем оцене који кажу да су они имали право да укину таксе зато што је Србија утицала на повлачење признања. То је наш посао. Ја нећу да се понашам као Ђилас, Јеремић и Тадић. Да ми ништа не радимо, да гледамо у небо. Зато смо и дошли до тога да 13 земаља повуче признање”, истакао је Вучић поводом отказивања састанка у Паризу на ком је требало да се говори о наставку преговора између Београда и Приштине.

Он је додао да је понудио да ће престати са тражењем повлачање признања, чак приштинске власти не морају да укидају таксе јер је Србија у економском налету, али да они морају да престану са тражењем признања.

“Они виде да се нама жури, да бисмо желели да урадимо велики посао за ову земљу по том питању. Траже - признајте Косово или ништа. Ми нећемо, већ гурамо напред, зато и улажемо.”

Додао је да Србија брине за добробит и безбједност народа на КиМ и критиковао је премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја што је по имену набројао људе који штите сјевер Косова од њихове интервенције, оцијенивши да је то ужасно што је учинио.

“Порука Харадинаја који је поименце набрајао људе који штите пре свега север Косова од њихових интервенција је ужасна. Ставио је мете на чело људи. Помињао је поштене и нормалне људе, не криминалце, то су људи против косовске независности. Па шта си мислио? Добро јутро, Колумбо! Не, него да су то људи који се залажу за косовску независност”, иронично је закључио Вучић.

“Мир и сигурност су једина наша политика, све друго води у сукобе. Србији треба све сем тога. То нам ни за шта на свету није потребно. Нама је танка жица по којој ходамо, мора таква улога у политици да буде”, нагласио је Вучић.

Вучић: Водим политику која спасава Србију од лоших потеза ДОС

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је споразум о интегрисаним прелазима на Јарињу и Брњаку потписао Борко Стефановић, да озбиљна држава мора да поштује оно што је потписано, иако је ријеч о најгорем споразуму који је Београд потписао, али и да он води политику која спасава Србију од катастрофалне политике бивше власти.

Настојимо, каже, гдје год можемо да не проводимо катастрофалне договоре које је постигла ранија власт.

Вучић је, у изјави новинарима након обиласка радова на парку у оквиру пројекта Београд на води, упитан ко је потписао споразум о интегрисаним прелазима на Јарњу и Брњаку, између Косова и Метохије и централне Србије одговорио да је тај документ 2011. године потписао Борко Стефановић.

Он је казао да је послије тога потписивано провођење у дјело тог споразума, да су постављани полицијски контролни пунктови и нешто касније и царински. На питање да ли је Ивица Дачић нешто с тим у вези накнадно потписао, како кажу у СПС, Вучић је одговорио да је Стефановић сваку страну тог спораума парафирао и да је то исто као потпис, јер се не ради о билатералном уговору.

На додатно питање шта је потписао Вељко Одаловић, Вучић је подвукао: “Сасвим сигурно само провођење. “

Рекао је да у Бриселском споразуму тога нема.

Указао је да су бивша власт, Стефановића и Ђиласа, потписала и споразум о признавању диплома, које наша страна, на примјер, није провела у дјело.

“Требало је да признамо свих њихових 98 универзитета, да се направимо блесави да су те образовне институције дивне. Међутим, проблем је што они не признају Приштински универзитет са седиштем у Косовској Митровици. То је кључни проблем”, објаснио је он.

Вучић је указао да може да говори о свему што је било у Бриселском споразуму и послије њега, јер је у то био укључен. Подсјетио је да се укључио око косовског питања тек од марта 2013. године. Подвукао је да је споразум о интегрисаним прелазима најлошији споразум који је потписан са наше стране, и додао да је то учинио Стефановић. “Али, као озбиљна земља морате да потписујете и проводите у дело нешто што је раније потписано. Али, гледамо да све што можемо не проводимо у дело”, казао је Вучић.

Он је на додатна питања о провођењу у дјело споразума рекао да разумије потребу појединих новинара да нађу нешто како би могли нападати власт, у жељи да добију који лајк или твит више, са циљем да је најважније да добију коментаре “како му је рекла”.

Поновио је да држава, гдје год може да се извуче као земља, не проводи катастрофалне споразуме. Указао је да су неки које поједини медији подржавају здушно, а који су уништили земљу, допринијели независности Косова, успостављању прелаза, хапсили Србе на Јарињу и Брњаку који су хтјели да уклоне те прелазе.

“Сетили су се сада да пронађу да ли је Вељко Одаловић нешто радио 2012. или није. Ја ћу наставити да водим одговорну политку, која ће спасавати Србију од катастрофалних потеза ДОС-овског режима, која ће даље развијати економју, и која ће шитити наше националне и државне интересе”, поручио је он.

О контрамјерама са Србима на КиМ

Вучић је изјавио да се није одустало од контрамера против Приштине због такси на српску робу, али да је врло тешко увести мјере које би могле да погоде и српски народ на Космету, те истакао да ће се у разговору са представницима Срба са КиМ, одмах иза Видовдана, видјети на који начин и које мјере ће бити предузете.

“Доносићемо одлуку и разговарати о томе са народом на КиМ”, рекао је Вучић упитан да ли се одустало од најављиваних контрамера против Приштине.

Како је рекао, питање контрамјера је озбиљно и није питање дневних пријетњи и некаквог орочавања, те да се такве ствари кажу у нади да то неће морати да се учини.

“Волео бих да не морамо то да учинимо, али ако будемо приморани и ако не буде помака, разговараћемо и са међународним партнерима и мораћемо то да урадимо”, рекао је Вучић. Приметио је и да грађани Србије не треба томе да се радују.

“То је као када имате ход по жици - у међувремену мало скренете на леву страну, али морате да се вратите на средину, јер ћете пасти. Морате да водите филигрански прецизну политику у којој не губите ништа и у којој ваш народ трпи најмању штету”, указао је предсједник.

Он је додао да је Србија за првих седам година власти Слободана Милошевића имала највећу инфлацију и неколико ратова, а за првих осам година власти ДОС-а изгубила и КиМ и Црну Гору, уз више од 500.000 људи који су остали без посла и уништене фабрике.

“То је био њихов стратешки резултат. А, наш стратешки резултат је да смо земљу извукли из банкротства, да Србија данас високу стопу раста, спушта ниво јавног дуга... и при томе нисмо изгубили ништа, а покренули смо највеће инвестиционе циклусе”, истакао је Вучић. Зато се, каже, чува и, иако би могао да стиче политичке поене користећи снажно антицрногорско расположење, не жели да гради популарност на томе.

Како је рекао, изразио је наду да ће СПЦ бити омогућено да сачува своје храмове и светиње у Црној Гори, али да не жели вербалне ратове и сукобе са том земљом. На исти начин би, примјећује, могао да гради популарност и на односу према Албанцима на КиМ, али то не ради и не вређа их иако се они утркују на дневном нивоу да кажу неку одвратну ријеч или да напакосте Србима.

“То је разлика. Зато Србија успева”, рекао је Вучић. Поновио је да је ситуација компликована и тешка за Србију.

“Када будемо поново разговарали са представницима нашех народа, одмах иза Видовдана, видећемо шта како и какве мере да доносимо”, закључио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана