У Приштини највећи егзодус Срба обиљележен као “ослобађање Косова”

Танјуг
У Приштини највећи егзодус Срба обиљележен као “ослобађање Косова”

Приштина - Највећи егзодус Срба са КиМ пре 20 година, привремене приштинске институције обиљежиле га као дан када су прве трупе те НАТО ушле на КиМ, као “ослобађање”.

Дан када се прије 20 година догодио највећи егзодус Срба са Косова и Метохије, након НАТО бомбардовања, привремене приштинске институције обиљежиле су као дан када су прве трупе те војне алијансе ушле на косовску територију, што они доживаљавају као “ослобађање Косова”.

Тим поводом у Приштини је одржано низ манифестација у присуству некадашњих високих званичника САД и НАТО, који су највише доприњели доношењу одлуке о агресији на Србију из наводно хуманитарних разлога, међу којима су Бил Клинтон, Медлин Олбрат и Весли Кларк.

Како су пренијели приштински медији, централни скуп је у подне одржан на приштинском Тргу Скендербег на којем су говорили представници привремених приштинских институција Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај, као и Клинтон, Олбрајтова и Кларк.

Клинтон је рекао да је почаствован поновним боравком у Приштини, те да ће се, како је казао, до краја живота борити против етничког чишћења.

Олбрајтова је рекла да је срећна због присуства овим манифестацијама, те да “одлука о НАТО интервенцији на Косову није била лака одлука”.

Некадашњи генерални секретар НАТО Кларк је да је та интервенција за њега била велико искуство, али да га сваки повратак чини срећним јер види како се, како је рекао, “на Косову развија демократија, да постоји предсједник, парламент, економија, те да је све другације у односу на прије 20 година”.

Клинтон је још крајем 2009. године добио споменик у центру Приштине, а данас је откривена и биста Олбрајтовој у знак захвалности за све што је некадашња америчка државна секретарака урадила да се догоди НАТО агресија, након чега је услиједила и одлукла о једнострано проглашеној косовској независности.

Олбрајтова је рекла да је почаствована, да јој је то драгоцијени поклон и да јој, како је рекла, “Косово много значи”.

“Ово је веома драгоцијен дар за мене. Хвала вам за бисту коју сте поставили овде, јер желим да сваки грађанин Косова зна да ми то много значи. И не само за оно што сам учинила за њихову дјецу, за себе, већ за оно што сам учинила за цијелу Европу.”

А путем видео поруке грађанима Косова се обратила и бивша државна секретарка САД Хилари Клинтон поруком да они “заслужују независност и мир”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана