Тачи: Вучић је тежак преговарач

Агенције
Тачи: Вучић је тежак преговарач

Лондон - Предсједник Србије Александар Вучић је веома тежак преговарач, изјавио је предсједник Косова Хашим Тачи у интервјуу за британски Индипендент у којем је потврдио значај Велике Британије за Приштину рекавши да је ће увијек остати партнер јер је “допринијела независности Косова”.

“Вучић је веома тешка особа за преговоре, да имате дијалог са њим”, рекао је Тачи али и додао да нити је он бирао Вучића за преговарача нити овај њега, него је то реалност.

Тачи каже и да се Вучић доста промијенио од када се први пут појавио у политици.

“Режим коме је некада припадао био је зао, режим који је нанио много штете не само Косову, Босни и Хрватској, већ и самој Србији”, рекао је Тачи.

Индипендент, међутим, примјећује да се Тачи суочава са сопственим проблемима јер Специјални суд, основан 2017. године у Хагу истражује наводе да су он и припадници такозване ОВК починили ратне злочине, а на то Тачи каже да се не ничега не боји.

“Нећемо бјежати, нећемо се стидјети, суочићемо се са тим и увјерен сам да ћемо га превазићи достојанствено и са интегритетом. Увијек ће бити гласова који ће покушавати да оцрне или оптуже Косово, баце љагу на Косово и мене лично. Вјерујем у правду. Оно што не би требало да дозволимо да се деси јесте да се историја поново напише “, сматра Тачи.

Истовремено Тачи оптужује међународну заједницу за дупле стандарде јер, како каже, није било суђења, подизања оптужница за геноцид које је наводно Србија починила на Косову.

Како каже, убијено је 15.000 цивила и понавља тврдње о наводном силовању 20.000 Албанки.

Ипак, констатује британски лист, Тачи је свјестан терета историје на Балкану.

“Највећа препрека је прошлост. међутим ако погледамо широко у регион, посебно након недавног споразума између Македоније и Грчке, главно питање, мислим да је сада наш ред, на Косово и Србију, да постигнемо мировни споразум. На крају крајева, дијалог нема алтернативе. То је једино рјешење”, сматра Тачи и додао да они који су се борили у рату треба да размишљају о мирној будућности за наредне генерације, што је важно “и за нас и за Европу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана