Шта за Србију значи балкански ток?

Танјуг
Шта за Србију значи балкански ток?

Београд - Изградња ''балканског тока'' који су послије састанка квадрилатерале у Букурешту најавили премијери Бугарска и Грчка, добар је потез којим земље Балкана укључујући и Србију, покушавају да пронађу компромис између интереса великих сила и ријеше своје проблеме с гасом, изјавио је Војислав Вулетић из Удружења за гас.

У интервјуу за ТВ Прва, он је рекао да су све земље заинтересоване за ''Балкански ток'' дефицитарне с гасом и да имају на располагању руски гас који може да задовољи све њихове потребе, али да због интереса САД, које “минирају'' све пројекте с руским гасом, Европска енергетска заједница покушава да нађе ново рјешење.

''Американци не желе да се овде пласира руски гас да би Русија мање зарадила од продаје нафте и гаса, док европске земље сматрају да је руски гас неопходан'''', рекао је Вулетић.

Он сматра да Бугарска, Румунија, Грчка и Србија добро сарађују покушавајући да се повежу с гасоводима са других простора као што је гасовод из Израела или онај који би долазио из Румуније, односно Црног мора.

''Мислим да би овај договор око балканског гасовода задовољио потребе тих земаља. Око 80 одсто гаса било би из Русије, а 20 одсто из других извора”, рекао је Вулетић.

Додаје да је Србија мали потрошач гаса и да годишње потроши око 2,5 милијарде кубних метара гаса, док Европа троши око 550 милијарди.

На констатацију да 1. јануара 2020. године истиче уговор за снабдијевање Европе руским гасом преко Украјине и питање шта ће се догодити уколико се не постигне договор, Вулетић каже да престанак транспорта гаса не би била политичка, већ економска и техничка одлука.

Истиче да је гасоводу преко Украјине, који је изграђен почетком 70-их, ''истекао рок трајања'' и да захтева реконструкција која би била знатно скупља од изградње гасовода испод Балтичког или Црног мора.

Напомиње да ће, ако се не постигне договор и прекине транспорт гаса преко Украјине, Србија бити у тешкој ситуацији јер ће морати да се снабдијева гасом из других извора и по вишим цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана