Шта у пракси значи дупли суверенитет који ће бити понуђен Београду и Приштини?

telegraf.rs
Шта у пракси значи дупли суверенитет који ће бити понуђен Београду и Приштини?
Шта у пракси значи дупли суверенитет који ће бити понуђен Београду и Приштини?

Вијест коју су приштински медији пренијели јуче, да ће Француска и Њемачка на састанку у Берлину 29. априла представити план за споразум Београда и Приштине, а ради се о идеји двоструког суверенитета, изазвао је полемике и створио општу забуну у јавности.

Док стручњаци "лансирање" ове идеје тумаче као покушај двије најутицајније чланице ЕУ да врате процес под окриље ЕУ, без обзира која гарнитура убудуће буде на њеном челу, јавност се пита шта то значи у пракси.

Састанак који су сазвали њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон, ком ће присуствовати Ана Брнабић и Александар Вучић, као и представници привремених институција у Приштини, у медијима је најављен као сусрет ради "размјене идеја".

Предсједник Србије рекао је да их 29. априла очекују тешки разговори, али да то нема никакве везе са било каквим рјешењем Косова.

Предсједник Србије рекао је да их 29. априла очекују тешки разговори, али да то нема никакве везе са било каквим рјешењем Косова.

"Тамо нас не чека ништа добро, одмах да знате и не очекујем ништа добро. Једино очекујем почетак захтева за нови формат, где би цилј требало да буде признање независности, а да Србија не добије ништа. Тражиће да уђемо у разговоре, а да Албанци не укину такес",  рекао је он, али одбацио спекулације да намјерава на том састанку да потпише признање независности Косова.

Иницијатива за априлски самит је сигурно посљедица чињенице да је на измаку мандат постојећих институција ЕУ, које су до сада водиле цијели процес и својим чињењем, односно нечињењем унеле почетну конфузију и довеле до тога да цијелио процес може да исклизне из оквира ЕУ, објашњава директор Центра за регионализам Александар Попов.

Тим пре јер се на овом терену као више него јак играч појавила Америка која је додатно допринела постојећој конфузији, уводећи у игру нову варијаблу, а то је разграничење, која се мозе тумачити "овако или онако". Међутим, она се најчешће тумачи у варијанти да је реч о размени територија, што је наишло "на нож" код појединих европских земаља које се боје домино ефекта на Балкану, пре свега Немачке и Француске", изјавио је он за Телеграф.рс.

"По тим информацијама, суверенитет Србије би се односио на Србе (ма ста то значило ) као и на српске светиње. Сматрам да ће ова идеја одмах наићи 'на нож', не само код косовске јавности, него и код њихових преговарача, јер колико знам ситуацију, пристанак на подељени суверенитет би тамо био раван издаји", поручио је Поповић.

Он је објаснио да тврдње како "постоји низ таквих случајева у свету" овде не држе воду, јер не постоји ниједан који би се могао у потпуности упоредити са косовским питањем.

"Имамо случај ЕУ, где су њене чланице пренеле део свог суверенитета на ову еворпску интеграцију и случај Аустралије где Енглеска има симболичан подељени суверенитет над овом земљом, јер се на челу државе не налази председник већ британска краљица", рекао је Поповић.

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Берлин и Париз имају паралелну активност са Вашингтоном.

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Берлин и Париз имају паралелну активност са Вашингтоном.

"Евидентно је да је ЕУ потиснута у други план. Ове две земље су за реформу Уније, која би требало да се окреће око те осовине. Треба да видимо да ли су нешто искоординисали, или ће то бити њихова последња понуда", рекао је Дрецун и додао да тај приједлог још није дефинисан.

Реагујући на наводе приштинских медија, Сергеј Лавров рекао је данас, после састанка са министром иностраних послова, Ивицом Дачићем, да Запад, кад је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет.

"На Србима је да донесу одлуку. Што се тиче притиска на Србију и захтева да призна независност Косова, тај притисак ćе се наставити. Пре свега САД и актуелна администрација обузети су тежњом да постигну што више спољнополитичких успеха за најкраćе време до следеćих избора", истакао је.

"То захтева далеко више времена него да се постављају ултиматуми и да се тражи да се они сместа прихвате, али то је једини пут ка стабилном решењу проблема. Нажалост, наше западне колеге у принципу сматрају да одлучују о судбини света и колонијални аспекти у менталитету су почели да се испољавају. Они говоре о изузетности и о томе да управо западна група земаља има права да одређује ко је у праву, а ко је крив. Све мање говоре о међународном праву, а све више о правилима које су они измислили и које морају да прихвате све остале земље, заобилазеćи СБ УН и игноришуćи саме УН", упозорио је шеф руске дипломатије.

Ивица Дачић је објаснио да се тај приједлог Меркелове очекује, али су у питању претпоставке и да "не зна да ли то рјешење игдје на свијету постоји, осим на том папиру."

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана