Србија не може да уложи жалбу на одлуку о испитивању свједока

Срна
Србија не може да уложи жалбу на одлуку о испитивању свједока
Србија не може да уложи жалбу на одлуку о испитивању свједока

Београд - Међународни резидуални механизам за кривичне судове саопштио је да Србија нема могућност да уложи жалбу на одлуку да у Хагу буду испитани свједоци у случају против чланова Српске радикалне странке (СРС) Вјерице Радете и Петра Јојића.

У саопштењу се наводи да Србија није тражила дозволу да уложи жалбу на одлуку хашког суда.

“У датим околностима поднесци из Србије не би требало да се разматрају и обавјештење о жалби и свака накнадна жалба коју поднесе Србија треба да буду одбачене”, наводи се у саопштењу.

Суд у Хагу одбацио је средином маја захтјев да се суђење члановима СРС-а Вјерици Радети и Петру Јојићу преда правосуђу Србије због могућег утицаја на свједоке.

Суд је истовремено издао налог за њихово хапшење и од правосудних власти у Србији тражио да Јојић и Радета буду изручени Хагу.

Министар правде Србије Нела Кубуровић најавила је раније жалбу због одлуке Механизма у Хагу да Србији не буде уступљен случај против Радете и Јојића.

Функционери СРС-а Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно да су наводно застрашивали, пријетили и нудили мито свједоцима у случају против предсједника СРС-а Војислава Шешеља.

Радета је раније изјавила да она и њен колега Петар Јојић неће добровољно отићи у Хаг након што је Механизам издао нови налог за њихово хапшење.

Она је рекла да њу и Јојића штити Устав Србије и правоснажно рјешење Вишег суда у Београду у којем пише да нема правног основа за изручење.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана