Шеф НАТО: Чланице разочаране због косовске војске и таксе

Танјуг
Шеф НАТО: Чланице разочаране због косовске војске и таксе
Шеф НАТО: Чланице разочаране због косовске војске и таксе

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да су неке НАТО чланице разочаране због увођења пришинске таксе на робу из Србије.

Он је додао да незадовољство постоји и због неправовремене одлуке о трансформацији Косовских безбједносних снага.

Они су јасно дали до знања да безбједносне снаге на Косову морају да поштују међународне обавезе, укључујући и Бриселски споразум, што подразумијева да се неће кретати на Сјеверу Косова без сагласности НАТО и КФОР", поручио је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу пред дводневни састанак министара одбране.

Столтенберг је најавио да ће министри обране НАТО у четвртак у Бриселу разговарати о ситуацији на Косову и ангажману са Косовским безбједносним снагама.

"Нисмо још донијели одлуке, али смо рекли да ћемо процијенити ниво НАТО ангажмана јер неколико савезника сматра да је одлука о трансформацији КБС у војску дошла у погрешно вријеме, а њих неколико је разочарано због такси", каже Столтенберг.

Генерални секретар НАТО каже да се без обзира на разговоре о "нивоу ангажмана са КБС", основни мандат КФОР на Косову неће мијењати. КФОР је операција која траје већ 20 година и њен мандат је заснован на Резолуцији Савјета безбједности УН.

Он доприноси стабилности, штити све људе и доприноси стабилности и ширег региона. То ће се наставити и остати непромијењено", закључио је Столтенберг.

НАТО приспитује сарадњу са КБС

Министри одбране НАТО земља током предстојећег, дводневног, састанка у Бриселу размотриће ниво своје подршке Косовским безбједносним снагама након промјене њиховог мандата у војску Косова.

Састанак почиње сутра и завршава се у четвртак. "Нисмо још донијели одлуке, али смо рекли да ћемо процијенити ниво НАТО ангажмана јер неколико савезника сматра да је одлука о трансформацији КБС у војску дошла у погрешно вријеме, а њих неколико је разочарано због такси на робу из Србије и БиХ", најавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

У сједишту НАТО у Бриселу оцијењују да је мијсија КФОР значајно допринијела стабилности Западног Балкана у посљедњих 20 година. Током дводневног министраског састанка у сједишту НАТО у Бриселу пред разговора о мисији на Косову, размотриће се и друге НАТО мисије широм свијета са фокусом на Авганистан, Ирак као и оперције на мору.

Чланице Сјеверноатланстске алијансе првог дана састанка разговараће о односима са Русијом у контексту Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ) , а састанка ће завршти расправом о сарадњи НАТО са ЕУ и јачању ЕУ улоге у Алијанси.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана