Патријарх Иринеј: Србија без Косова и Метохије није Србија

Срна
Патријарх Иринеј: Србија без Косова и Метохије није Србија

Пећ - Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је окупљеним вјерницима у Пећкој патријаршији да нису сами, јер је са њима цијели српски народ, да се погледи моћних свјетских сила на Космет полако мијењају и да Србија није Србија без Косова и Метохије.

"Србија без Косова и Метохије није Србија, само са Косовом и Метохијом јесте оно што је била и што треба да буде", истакао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх је рекао да је Косово и Метохија, поред свега што се чини да се задржи у оквиру Србије као Света земља, као Јерусалим, као Палестина, најсветија српска земља и да највише вјерује да ће га сачувати мошти светитеља које тамо почивају као што су то вијековима чиниле.

Патријарх Иринеј је истакао да ће Господ оставити Косово и Метохију у српским рукама због молитава светитеља и страдања српског народа за Косово.

"Косово се налази у једном великом искушењу, Господ је допустио да се деси ово што се десило. Ако бацимо поглед на нашу ближу и даљу прошлост видимо да је ово Господ допустио ради нашег односа према Косову и Метохији и косовским светињама. Нисмо умели да ценимо величину и значај светиња, па смо се лакомислено односили према њима", рекао је патријарх у бесједи.

Према његовим ријечима, зато је Господ допустио да српски народ пострада и да тиме допринесе молитвама да Господ погледа на свету српску земљу и не допусти да заједно са светињама дођу у руке неког другог народа који Христа не знају нити знају да цијене српске светње и њихову вриједност.

Патријар Иринеј, који од синоћ борави на Косову и Метохији, рекао је да је част ту бити и да је дужност очувати српску земљу.

"Часно је подносити страдања, па чак и смрт, за ове светиње, јер знамо када живот положимо за оно што је свето, што је велико и вредно пред Богом, да то није изгубљен живот, већ да ће Господ наградити", нагласио је српски патријарх.

Он је српском народу на Косову савјетовао да буду постојани и достојни своје историје, да чувају светиње, те истакао да се сав српски народ, не само у Србији, већ расељен широм свијета моли за очување Косова и Метохије.

"Нисте сами, са вама је цео српски народ и чини и чиниће све што може да се ове светиње очувају и сачувају и да припадну народу којем припадају више од хиљаду година", истакао је патријар Иринеј.

Он је изразио наду да ће се историја поновити да се Срби почну враћати на Косово с обзиром на то да ово није први пут у историји, јер је било сличних, а можда и већих страдања, као и времена када је Косово било лишено српског народа, па су се људи полако враћали и оживљавали.

Његова светост борави у вишедневној посјети Косову и Метохији да би у предваскршњим данима вјернике на Косову и Метохији ојачао у молитви и нади да остану и опстану на тим просторима.

Патријарх је данас у Пећкој Патријаршији примио ученике средњих школа из Грачанице, Прилужја, Лапљег Села и Гуштерице са којим је разговарао о значају њиховог образовања и позвао их да буду спремни да преузму кормило којим ће водити српски народ на Косову и Метохији.

 

Он је данас заједно са Епископом рашко-призренским Теодосијем прошетао улицама Пећи и том приликом посјетио Цркву Светог Јована - Митрополију у Пећи која је порушена у погрому, а сада је поново обновљена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана