Патријарх Иринеј: Надамо се руској помоћи за Косово

Sputnjik
Патријарх Иринеј: Надамо се руској помоћи за Косово

Надамо се да ће нам Русија помоћи да сачувамо Косово, које је српски Јерусалим, рекао је данас патријарх српски Иринеј, који је са представницима компаније “Гаспромњефт” потписао споразум о наставку руског учешцћа у извођењу радова на унутрашњој мозаичкој декорацији Храма Светог Саве.

Патријарх је подскетио да је Русија кроз вокекове помагала Србији, примијетивши да је руски народ моц́ћан и велики, а српски мали, “али има ту срећу да свој мали чамац везује за велики руски брод”.

- Руски престо је увијек имао разумијевања за наше потребе и притицао нам у помоћ кад смо били у најтрагичнијем тренутку, а захваљујући цару Николају Другом Србија је опстала 1915/16. године. Онда кад нам Русија није могла помоћи онолико колико смо очекивали, није нам никад одмогла, за разлику од наших других савезника - рекао је српски патријарх.

- И данас се Србија налази у доста тешком положају, окружена бившим пријатељима. Зато нам је руска помоћ потребна и ми ту помоћ очекујемо, прије свега да сачувамо Косово које је за наш народ српски Јерусалим и света земља. Све што је вриједно у српској култури тамо има свој почетак и тако да се не можемо се никад одрећи Косова. Надамо се да ће нам у томе помоћи Русија колико може – а може много - навео је српски патријарх.

Он је констатовао да некадашњи пријатељи Србије данас заборављају то пријатељство и савезништво.

- Ми смо увијек били на правој страни, а данас праве стране нема. Бивши пријатељи показују своје друге лице и неки свој интерес који није у правди -  додао је патријарх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана