Лавров: Запад ће и даље крити своје злочине током НАТО агресије на СРЈ

Срна
Лавров: Запад ће и даље крити своје злочине током НАТО агресије на СРЈ
Лавров: Запад ће и даље крити своје злочине током НАТО агресије на СРЈ

Москва - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров сматра да ће Запад наставити да крије злочине својих представника током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, али и истиче да ће се, након резултата истраге Србије о посљедицама бомбардовања осиромашеним уранијумом, видјети шта се може урадити да злочини не би остали некажњени.

Лавров је, поводом 20 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, рекао да западне земље крију злочине својих представника током те војне операције Алијансе.

“Мислим да ће Запад наставити да ради све да се то не догоди”, изјавио је Лавров за руску НТВ, коментаришући могућност међународне истраге о односу представника НАТО-а у вези са чињеницама погибија недужних цивила, нападима на цивилне објекте и кориштењем муниције са уранијумом приликом бомбардовања СР Југосалавије.

Када је ријеч о употреби забрањене муниције, Лавров наводи да Срби сами спроводе истрагу, те да ће се, зависно од резултата, видјети шта се може урадити да злочини не би остали некажњени.

“Агресија НАТО-а на СР Југославију 1999. године била је повезана са жељом Алијансе да се приближи руским границама, што је даљи развој догађаја и потврдио”, напоменуо је Лавров.

Он је у интервјуу за филм “Заокрет над Атлантиком” за руску НТВ рекао да је Русија 1999. године чинила све што је било у њеној моћи да заустави катастрофу.

“Ми смо имали тамо контингент наших падобранаца који је упућен на основу одлуке руског руководства, а не у оквиру неке велике међународне мировне мисије. Одлично се сјећам како су западни представници смислили како да преузму контролу над аеродромом Слатина”, навео је Лавров.

Коментаришући рад Специјалног суда за истраживање злочина терористичке ОВК, која се, према извјештају швајцарског парламентарца Дика Мартија бавила и трговином људским органима, Лавров је рекао да сумња да се тамо истрага одвија на било какав разуман начин и сматра да ће Запад прикривати трагове.

Говорећи о инциденту током бомбардовања када је НАТО 7. маја 1999. године погодио Амбасаду Кине у Београду, Лавров је рекао да није до краја увјерен да је тај напад био случајан.

“Мислим да је то, ипак, била нека случајност, али нисам потпуно увјерен”, навео је он.

Он је нагласио да је Русија активно иступала против сценарија силе, али да се Запад већ није могао зауставити, те да од тада Американци покушавају да измијене међународно право неким правилима које су сами успоставили.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана