Холандски посланици траже увођење виза за Албанце

Агенције
Холандски посланици траже увођење виза за Албанце
Холандски посланици траже увођење виза за Албанце

Брисел - Четири холандска посланика иницирала су да се укине привремени безвизни режим путовања за албанске држављане у Шенген зони, а у склопу борбе против организиваног криминала.

Приједлог је усвојен у парламенту Холандије 11. априла, након чега ће од холандске владе тражити да предложи Европској комисији да покрене процедуру “ванредне кочнице”, која омогућава суспензију безвизних путовања, преноси сајт сцхенгенвисаинфо.цо).

Током расправе у парламенту посланици су навели да је дошло до пораста криминалних активности албанске мафије у Холандији и да те криминалне организације злоупотребљавају могућност путовања по Европи без виза.

Предлог су иницирали посланици Хришћанско-демократске, Либерално- конзервативне странке, Социјалистичке странке и Хришћанске уније.

Мера “ванредна кочница” предвиђена је Уредбом ЕК 1289/2013 и дозвољава суспензију безвизног режима за држављане трећих земаља у одређеним приликама које се сматрају “ванредним ситуацијама”, а може бити уведена већином гласова чланова Европске комисије.

У јануару 2018. године Француска је претила да ће увести визни режим Албанцима, након што је годину дана прије тога примила 7.630 захтјева за азил од Албанаца.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана