Ђурић: Ко шверцује робу преко Сјеверне Македоније на Косово?

Срна
Ђурић: Ко шверцује робу преко Сјеверне Македоније на Косово?

Београд - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да би Приштина или друге земље у окружењу требало да понуде одговор на питање ко омогућава да се преко територије Сјеверне Македоније шверцују огромне количине робе на подручје Космета.

Коментаришући изјаву предсједника Косова Хашима Тачија да роба из централне Србије стиже на Косово путем шверцерских канала, Ђурић је упитао чије фирме дебело профитирају од антицивилизацијских такса на робу из централне Србије, а блиске су неким политичарима на Косову и Метохији.

“Пошто Тачи помиње канале за шверц, који постоје, потребно је да неко од надлежних органа, било привремених институција самоуправе у Приштини или других држава које учествују у окружењу у таквим активностима, понуде одговор на то питање”, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у сједишту владајућег СНС-а, чији је потпредсједник.

Ђурић је рекао да је неистинита изјава Тачија да штета од увођења приштинских такса износи свега неколико милиона евра, те истакао да је економији Србије нанесена штета виша од 500 милиона евра на годишњем нивоу.

“Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне заједнице, нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница”, рекао је Ђурић.

Ђурић је најавио да ће предсједник Србије Александар Вучић већ у току наредне седмице наставити важне дипломатске контакте и учестовати на самиту у Тирани у оквиру процеса Брдо Бриони /8. и 9. маја/, што ће бити још једна прилика да Србија покаже своју опредијељеност за грађење нормалних односа у региону.

“Можемо да очекујемо и састанак Вучића са /потпредсједником италијанске владе/ Матеом Салвинијем, који је несумњиво један од водећих политичких лидера не само у Италији, него и у Европи”, рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да су ти састанци од изузетног значаја за укупан међународни положај Србије, те да ће то бити још једна прилика да Србија искаже јасну ријешеност и опредијељеност за грађење нормалних односа у региону.

“То ће бити прилика да Србија пошаље снажну и континуирану поруку свим чиниоцима у међународној заједници да интересе Срба на Косову и Метохији не може да гази било ко и да интересе Србије у дијалогу са Приштином не може да гази било ко”, рекао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана