Демонстранти кренули ка полицији, траже ослобађање приведених

Агенције
Демонстранти кренули ка полицији, траже ослобађање приведених

Београд - Окупљени демонстранти, који су више сати блокирали улазе у зграду Предсједништва Србије у Београду, упутили су се ка Полицијској управи “29. новембар”, јављају београдски медији.

Један од лидера СзС Јанко Веселиновић позвао је данас демонстранте окупљене испред зграде Предсједнсиства Србије да се упуте према полицијској станици у улици 29. новембра.

Он је рекао да су неки од учесника протеста приведени и да ће испред полицијске станице тражити њихово пуштање.

Током блокаде зграде Предсједништва, у више наврата дошло је до гуркања и окршаја демонстраната и полиције, као и нереда у центру града.

Све улице које окружују зграду Предсједништва Србије су затворене. Јаке полицијске снаге чувају све улазе у зграду. Демонстранти су, држећи се за руке, направили обруч око зграде Предсједништва.

Лидери опозиције рекли су у више наврата да су “сви улази и излази у Предсједништво блокирани”.

И Вучић је у свом обраћању нагласио да има информацију да су све ограде испред Предсједништва пробијене и да демонстранти гледају куда да упадну у зграду. Додао је, међутим, да нико не треба да страхује и да ће надлежне службе реаговати.

Предсједник ДС Зоран Лутовац, саопштио је у обраћању окупљенима, да је данас ухапшен представник омладине те странке, Павле Цвејић.

“Ухапшен је мали Цвејић, дечко од 18 година. Покрените поступак против организатора, покрените поступак против мене”, поручио је Лутовац са камиона и додао да је још “десетак људи приведено и да су у процесу”.

Током обраћања Вучића, са камиона који се традиционално налази на почетку колоне током протеста “1 од 5 милиона” са разгласа је пуштено обраћање предсједника.

Демонстранти су тражили да камион крене ка згради Предсједништва и дошло је до гурања демонстраната са полицијом, а полицајце су поливали и водом, јавио је “Блиц”.

Бошко Обрадовић, лидер “Двери”, затражио је од РТС да се организатори протеста 1 од 5 милиона вечерас појаве у Дневнику и поручио да се грађани неће разићи и да ће наставити да блокирају све улазе у Предсједништво.

“Нека Вучић изађе и суочи се са грађанима и одговори им нека питања у вези са његовом владавином у последњих седам година” поручио је Обрадовић.

Повријеђени полицајци

Двојица полицајаца повријеђена су када их је напала група хулигана, која учествује на протесту и блокира зграду Предсједништва у којој се налази предсједник Србије Александар Вучић, јавила је Телевизија “Пинк”.

Полицајци су превезени на Ургентни центар и нису животно угрожени.

Исти извор наводи да је пружена љекарска помоћ још неколицини полицајаца, који су се након тога вратили својој дужности.

Учесници протеста прескочили су ограду и пришли улазу у Предсједништво где се јавности обраћао Вучић, а медијске екипе које су пратиле обраћање су због безбједности остале у згради Предсједништва и након конференције.

Послије 15-ак минута новинари су изашли из зграде, како због протеста не би остали блокирани до даљег.

Како јавља извјештач Тањуга, новинарима је док су били унутра речено да не излазе на балкон нити прилазе прозорима из безбједносних разлога, али потом им је речено да могу да изађу и да то ураде што прије.

Конференцију у Предсједништву је пратило око стотину новинара, сниматеља и фоторепортера.

Предсједник Србије је, како јављају поједини медији, блокиран у згради.

На главном улазу појавили су се Борко Стефановић и Јанко Веселиновић који су у разговору са полицијом тражили да уђу унутра да би, кажу, “рекли своју верзију истине”.

Демонстранти предвођени Бошком Обрадовићем улетјели су у кордон жандармерије на углу Кнеза Милоша и Српских владара.

Неколико стотина демонстраната напалао је кордон жандармерије кордон жандармерије на раскрсници Кнеза Милоша и Српских владара која не дозвољава да камион са којег се чује обраћање предсједника приђе Предсједништву.

Дуж цијеле зграде Предсједништва распоређени су припадници Жандармерије.

Демонстранти су се најприје окупљали на степеништу Предсједништва долазећи из Улице краља Милана, али се потом дио њих повукао назад и на бочни улаз.

Како јавља извјештач Тањуга, ситуација је у једном моменту била напета.

Новинарима су се обратили и Стефановић и Веселиновић и том приликом рекли да је једини захтјев данашњег окупљања оставка Вучића.

Стефановић каже да траже да се предсједник суочи са грађанима и да очекују да изађе, обрати се народу и каже да подноси оставку.

“Мислим да је то најпоштеније, али сумњам да ће то урадити”, истакао је Стефановић.

Веселиновић је рекао да је основни разлог оставка Вучића и да су за то ту.

На питање који су даљи потези, Веселиновић је рекао да мају неколико опција, али да ће видјети шта ће се дешавати даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана