Дачић: Приштина планира да освоји “Трепчу” и подмеће експлозив

Срна
Дачић: Приштина планира да освоји “Трепчу” и подмеће експлозив

Београд/Вашингтон - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да постоје обавјештајна сазнања да приштинска страна намјерава да спроведе унилатералне акције које би могле дестабилизовати сјевер Косова, наводећи да је план освајање Рудника “Трепча”, а један од циљева могао би бити и подметање разних експлозивних направа широм сјевера.

Дачић је за “Глас Америке” рекао да је његов циљ да упозори међународну заједницу да Кфор предузме мјере, јер је за то надлежан и због тога присутан на Косову и Метохији.

“Постоје таква сазнања и ми смо то поделили за западним партнерима. Они све то знају. Упозорио сам Кфор јер је њихов задатак да штите све грађане, без обзира на то да ли су Срби или Албанци, да спрече напад на север Косова. Уколико Кфор то не уради долазимо у велики ризик за дестабилизацију целог региона”, нагласио је Дачић.

Према његовим ријечима, очигледно постоје индиције и жеље за сталним једностраним потезима и провокацијама, које ће одвлачити даље од дијалога и рјешења.

“Ми не бисмо волели да дођемо у ситуацију да Кфор не жели да испуни оно што мора, а да се онда поставља питање да Србија треба да сматра да Резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље у ескалацију проблема. Надамо се да се то неће десити и зато стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају бити контролисане и спријечени ти планови да не би дошло до новог заоштравања у региону”, нагласио је Дачић.

Он је истакао да Београду не одговара заоштравање, већ жели наставак дијалога и рјешење, те изразио наду да, након најновијих инцидената на Космету, више нико озбиљно не поставља питање о томе да ли Унмик треба да остане.

“Нажалост, ситуација је таква да је међународно присуство и даље потребно на Косову и Метохији. Ми бисмо желели да што пре буде постигнуто мирно и трајно решења, онда више неће бити потребне ни седнице Савета безбедности, нити било какве међународне мисије”, рекао је Дачић.

Коментаришући наводе представника Приштине у УН Вљоре Читаку да је по завршетку јучерашње сједнице Савјета безбједности УН викао на њу и на приштинску делегацију и вријеђао их, Дачић је рекао да га је фрапирала та лаж.

Он је појаснио да се његов коментар о “колонизаторима” односио на говор Читаку на сједници Савјета безбједности када је рекла да је у случају Србије и такозваног Косова ријеч о “деколонијализацији”.

“Када ми донесе један историјски споменик албанског порекла из 13. или 14. века са Косова, када покаже један споменик из тог периода, онда бих могао да кажем да су Албанци ту били у то време. Али рећи за Србе да су колонизатори, да су владали, а не живели на Косову, то је безобразлук”, нагласио је Дачић.

Он је додао да да постоји договор да ће до краја године бити одржана још једна сједница Савјета безбједности о Космету, највјероватније у октобру, док ће сљедеће године бити одржане двије сједнице.

Поводом реаговања на фотографију, на којој се види да је на новчаници од 100 долара написао “Косово је Србија”, Дачић је рекао да вјерује да би се неки толико бунили да је написао да “Косово није Србија”.

“Неко ми је рекао да уништавам имовину САД, па ја сам бар урадио на такав начин да сам написао на новчаници, која не припада Американцу. Нисам за разлику од њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом”, наглашава Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана