Дачић: Још шест земаља да повуче признање па да идем у пензију

Танјуг
Дачић: Још шест земаља да повуче признање па да идем у пензију
Дачић: Још шест земаља да повуче признање па да идем у пензију

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће број земаља чланица Уједињених нација које су признале независност Косова пасти испод половине, за шта је потребно да још шест држава повуче признање.

Он је подсјетио да је у посљедњих пет година 13 земаља то већ учинило.

“Грађани Србије, број чланица УН које признају независност Косова ускоро ће пасти испод половине”, поручио је Дачић и додао да му је циљ да још шест земаља повуче признање да би се то догодило.

Како је објаснио, од 193 чланица УН, 91 земља сигурно није признала Косово, неке јесу али не гласају, а да би Србија имала већину треба јој 97 гласова.

“Да бисмо били сигурни 100 одсто, треба нам још шест земаља. Ја хоћу још ових шест земаља да завршим, па да идем у пензију.”, рекао је Дачић.

Говорећи о улози Сједињених Америчких Држава у дијалогу, Дачић је рекао да је Америка на челу са предсједником Доналдом Трампом заинтересована за рјешавање питања Косова и Метохије.

“Трамп је заинтересован да се реши питање КиМ. Трампу треба спољнополитички успех а то би било трајно решење за Косово које не може да се постигне без решења са Србијом”, рекао је Дачић синоћ за “Хепи ТВ”.

Он је додао да је Трамп схватио да тога нема без договора са Србијом, као и да су то схватили и Албанци, али и неке европске земље.

“Сад је погодан тренутак, Америци се жури због избора. Могеринијевој се жури. С друге стране, они који не желе решење, њима се не жури”, рекао је Дачић, алудирајући на став власти привремених институција у Приштини.

Он је додао да је потребно да се склопе одређене коцкице на међународном плану које су у овом тренутку, како је оцијенио, позитивне за Србију.

“Ако се врати (бивши демократски потпредсједник САД Џозеф) Бајден не знам како ће се одразити за Србију искрено, јер у Приштини постоји његов булевар. Нећемо се радовати тој администрацији зато навијам за Трампа, јер је побиједио (Хилари) Клинтон, ако ништа друго”, навео је Дачић.

Ко не признаје Косово “добије” амбасаду Србије

Дипломатско-конзуларна мрежа Србије требало би да буде проширена за седам нових представништава у региону Кариба, Јужне Америке и Далеког и Средњег истока.

“Вечерње новости” у данашњем броју пишу да ће Србија нова представништва отворити у Тринидад и Тобагу, Суринаму, Венецуели, Вијетнаму, Папуи Новој Гвинеји, Јерменији и Палестини.

“Новости” наводе да се “код избора дестинација нових дипломатских представништава највише водило рачуна о реализацији једног од најважнијих спољнополитичких циљева Србије - очувању суверенитета и територијалног интегритета државе”, тако да је ријеч о земљама које или нису признале независност Косова или су повукле признање.

Србија тренутно има 69 амбасада, седам сталних мисија и 24 конзулата.

“Новости” додају да је у буџету Министарства спољних послова за ову годину обезбијеђено 100 милиона динара за отварање Културног центра Србије у Лондону.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана